Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το ψευδοκράτος γιορτάζει την 1η Αυγούστου

ΑΓΚΥΡΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ισχυρισμούς ότι η Τουρκία «επιθυμεί μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο», διατύπωσε χτες ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, επ' ευκαιρίας του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων του ψευδοκράτους. Υποστήριξε δε ότι «εάν το νησί ζει ειρηνικά από το 1974, αυτό οφείλεται στις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι «το Κυπριακό στην πραγματικότητα επιλύθηκε το 1974».

Αλλωστε, σήμερα, στα Κατεχόμενα, πραγματοποιούνται οι εορτασμοί της 1ης Αυγούστου, επονομαζόμενης και «γιορτής της κοινοτικής αντίστασης», με αναφορές στην 32η επέτειο ίδρυσης των κατοχικών «δυνάμεων ασφαλείας», την 50ή επέτειο ίδρυσης της ΤΜΤ και την τετρακοσιοστή τριακοστή έβδομη επέτειο από την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς. Με αφορμή την επέτειο της 1ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια επίδειξη δύναμης της τουρκική κατοχής, καθώς αναμένεται να καταπλεύσει στο κατεχόμενο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Εν τω μεταξύ, μήνυμα των ΗΠΑ προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν» τις προσπάθειες που οι ίδιοι καταβάλλουν, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να φθάσουν σε μια συμφωνία για την επανένωση του νησιού, «κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός στις πλειοψηφίες και των δύο πλευρών στο νησί», έστειλε ενόψει της αποχώρησής του από την Κύπρο ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, συνέστησε υπομονή, έως ότου γίνει σαφές «μέχρι που είναι έτοιμος ο κ. Ερντογάν να προσπαθήσει να συμβάλει έτσι ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα «δε στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ