Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους

Στην ανακοίνωσή τους οι ταξικές δυνάμεις δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για το χτεσινό παραλίγο μακελειό

To παραλίγο πολύνεκρο ατύχημα στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου στην περιοχή Αγορασιά, στο Μουζάκι Καρδίτσας «αν δε χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Απασχόλησης είναι βέβαιο ότι τα ατυχήματα καθημερινά θα πολλαπλασιάζονται και ειδικά στο συγκεκριμένο έργο ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος είναι προ των πυλών», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι «μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε τρεις οικοδόμους νεκρούς».

Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ασυδοσία της εργοδοσίας στο συγκεκριμένο έργο και προειδοποιεί ότι «τα όποια μέτρα βελτίωσης στη συγκεκριμένη σήραγγα μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας στον Ειδικό Γραμματέα του ΚΕΠΕΚ κ. Κατσακιώρη είναι σίγουρο ότι θα ατονήσουν αν δε γίνονται συχνοί και εντατικοί έλεγχοι».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα: «Την ευθύνη για την τραγική κατάσταση στο συγκεκριμένο έργο και γενικότερα τη φέρουν ακέραια η σημερινή και προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί στα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς. Αν σε ένα τέτοιο έργο η Επιθεώρηση Εργασίας πρέπει να πάει από τα Τρίκαλα μια ώρα δρόμο για να κάνει έλεγχο και αυτό σπάνια και χωρίς προσωπικό, είναι φανερό πού είναι οι ευθύνες και ποιοι βάζουν πλάτες στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Η Ομοσπονδία μας δυο μήνες έχει ζητήσει συνάντηση με τη λαλίστατη, κατά τα άλλα, υφυπουργό Απασχόλησης κ. Καλαντζάκου και την αρνείται πεισματικά».

Οι οικοδόμοι απαιτούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητάς τους και των άλλων εργαζομένων στα έργα και στις κατασκευές. Καλούν τους συναδέλφους τους «να καταδικάσουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να δυναμώσουν το μέτωπο της αντίστασης, της ανατροπής». Να διεκδικήσουν σε ενιαίο μέτωπο:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και κυρίως διακοπή των εργασιών.
  • Να ενισχυθούν τα ΚΕΠΕΚ με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό.
  • Να εξοπλιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου με τα απαραίτητα και κατάλληλα όργανα για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους.
  • Οι μηχανικοί ασφαλείας να πάψουν να είναι υπάλληλοι του εργοδότη, να πάψει ο εργοδότης να ελέγχει τον εαυτό του.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης και της ανάθεσης καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ