Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΠΧΑΖΙΑ

Η σημαία της Αμπχαζίας
Η σημαία της Αμπχαζίας
Η Αμπχαζία είναι η δυτική περιοχή της Γεωργίας που από το 1992 έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της από τη Γεωργία. Εχει πρωτεύουσα το Σουχούμι, που είναι λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και συνολική έκταση 8.480 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου η Κρήτη), ενώ η θέση της έχει στρατηγική σημασία, αφού σ' αυτήν ανήκει το 40% της ακτογραμμής της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα. Από βορρά συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι προσπάθειες της Γεωργίας με πολεμικά μέσα να την καταλάβει την περίοδο 1992 - 1994 οδήγησαν σε αιματοχυσία, στην εκδίωξη των 200 χιλιάδων Γεωργιανών και στην εμφάνιση στην περιοχή των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Σήμερα υπολογίζεται πως ο πληθυσμός της κυμαίνεται γύρω στις 250 χιλιάδες, μεγάλο μέρος των οποίων (ίσως και το 90%) έχει ήδη πάρει ρωσική υπηκοότητα.

Μετά την «αναγνώριση» του Κοσσόβου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η ρωσική ηγεσία έδωσε εντολή για πλήρη ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων της Ρωσίας με την Αμπχαζία και ως πρώτο βήμα αποκατέστησε με δικά της έξοδα τις σιδηροδρομικές γραμμές στο τμήμα που ήταν κατεστραμμένο στο έδαφος της Αμπχαζίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ