Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές σχέσεις μετά από εξήντα χρόνια

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη σκίασε την ιστορική επίσκεψη του Λιβανέζου Προέδρου Σουλεϊμάν στη Δαμασκό

Από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση

Associated Press

Από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, επισήμως, για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία τους από τη Γαλλία στη δεκαετία του '40, αποφάσισαν οι Πρόεδροι του Λιβάνου και της Συρίας, Μισέλ Σουλεϊμάν και Μπάσαρ αλ Ασαντ αντιστοίχως. Αυτό υποστήριζαν, αργά χτες, Σύροι αξιωματούχοι, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων, καθώς ο Σουλεϊμάν άρχισε χτες διήμερη επίσκεψη στη Συρία.

Πρόκειται για τον πρώτο Λιβανέζο Πρόεδρο που επισκέπτεται τη Δαμασκό από το 2005. Τότε μετά τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και υπό εντονότατες διεθνείς και κυρίως αμερικανικές πιέσεις, η Συρία απέσυρε τα στρατεύματα που διατηρούσε στο Λίβανο ως εγγυήτρια δύναμη μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου παρά την εκπνοή της δικαιοδοσίας τους.

Εντούτοις, η ιστορική, όπως αποδεικνύεται, επίσκεψη Σουλεϊμάν στη Δαμασκό, όπου θα συζητηθεί και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισκιάστηκε από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Τρίπολη, στο βορρά του Λιβάνου. Στόχος ήταν ένα λεωφορείο, όπου επέβαιναν κυρίως στρατιώτες. Σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι (οι οκτώ στρατιώτες) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 46.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι περισσότερες υποψίες στρέφονται κατά της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Φάταχ αλ Ισλάμ», που είχε εμπλακεί σε πολύμηνες αιματηρές συγκρούσεις με το λιβανικό στρατό, που οδήγησαν στην πολύνεκρη πολιορκία του παλαιστινιακού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, κοντά στην Τρίπολη. Ο αρχηγός της οργάνωσης, που είχε διαφύγει από τον καταυλισμό, είχε απειλήσει με «αιματηρές επιθέσεις» σε ηχητικό μήνυμα, πριν από μερικούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ