Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Το χρώμα του χρήματος

Τα στρώματα των εξαθλιωμένων στις ΗΠΑ αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο αμερικανικός λαός στενάζει μέσα στη φτώχεια αλλά οι υποψήφιοι ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων στην πιο ακριβή, όπως εξελίσσεται, προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι την 4η Νοεμβρίου, οπότε και η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών, η προεκλογική καμπάνια να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια.

Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Καθώς φαίνεται όμως δεν είναι αρκετό για να έχει κανείς πλήρη εικόνα του τι σημαίνει αυτός ο πακτωλός και κυρίως το «πόθεν έσχες»... ειδικά σε μία χώρα όπου το ποιος έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα χρήματα, άρα και για να δαπανήσει για την προβολή του, αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα.

Καταρχήν, όσον αφορά το «έσχες», ο Μπάρακ Ομπάμα, ως το τέλος Απρίλη είχε συγκεντρώσει 265 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο Τζον ΜακΚέιν 115 εκατομμύρια. Με την επίδοση αυτή, ο Ομπάμα είχε σπάσει πριν καν επισφραγίσει το χρίσμα, το ρεκόρ χορηγιών του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2000. Επίσης, όπως ανακοίνωσαν προ ημερών οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε τον Ιούλη περισσότερα από 51 εκατομμύρια δολάρια, από 65.000 ....«νέους δωρητές».

Συνολικά, η προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή από το Ιλινόις διαθέτει 65,8 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν δωρεές, όπως τονίζουν αποκρύπτοντας το «πόθεν», με άλλα λόγια τις μεγάλες επιχειρήσεις. Καθώς είναι γνωστή η πρακτική στις ΗΠΑ, όπου κάποια εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτεί την προεκλογική καμπάνια τριών ή τεσσάρων υποψηφίων, και μάλιστα από διαφορετικά κόμματα, υπολογίζοντας στην εύνοια όποιου και αν κερδίσει.

Μάλιστα, σε αυτά τα αστρονομικά ποσά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Ιούνη έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να λάβει δημόσια χρηματοδότηση για την προεκλογική του εκστρατεία, απόφαση που του επιτρέπει να συγκεντρώσει ιδιωτικά ένα απεριόριστο ποσό χρημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος για την προεδρία λαμβάνει μία τέτοια απόφαση από το 1976, μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, οπότε θεσπίστηκε και τέθηκε σε ισχύ η σχετική πρόβλεψη για χρηματοδότηση. Ως επίσημος υποψήφιος, ο Μπάρακ Ομπάμα δικαιούνταν να λάβει από το ομοσπονδιακό κράτος περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτήν την περίπτωση δε θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από ιδιώτες δωρητές.

Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Πολιτικών Κοινωνικής Ανταπόκρισης, ο Ομπάμα έχει λάβει συνεισφορές 7,9 εκατ. δολαρίων από τις «βιομηχανίες» χρεογράφων και επενδύσεων, έναντι 4,2 εκατ. δολαρίων που έχει λάβει ο ΜακΚέιν. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η Wall Street ποντάρει πάντα στο «καλύτερο άλογο». Μένει να αποδειχτεί αν έχει και αυτή τη φορά κάνει τη σωστή «επένδυση».

Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως έχει εξασφαλίσει την προστασία ισχυρότατων εταιρικών φορέων της πραγματικής αμερικανικής εξουσίας, από θεσμούς όπως η «Wall Street Journal» και η «General Dynamics», έως δισεκατομμυριούχους όπως ο Ουόρεν Μπάφετ και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος αμέσως διέκρινε «την καλή μετοχή» και από την πρώτη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, του «τοποθέτησε όλα τα χρήματά του» κατά δήλωσή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, παράλληλα, έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την εύνοια και τμήματος του κεφαλαίου και κυρίως του τμήματος που επί Κλίντον είχε χαρακτηριστεί ως «νέα οικονομία». Κυρίαρχοι κύκλοι, που τα συμφέροντα και τα κέρδη τους δεν είχαν την αύξηση που προσδοκούσαν, εξαιτίας της ατζέντας του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, τόσο στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στο εξωτερικό.

Μεταξύ των βασικών χρηματοδοτών που έχουν δημοσιοποιηθεί, εμφανίζονται: Goldman Sachs - διαγκωνίζεται για την κατάρρευση και των υπολειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς είναι πρόμαχος της ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης - University of California, UBS AG, JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, National Amusements Inc, Lehman Brothers, Google Inc, Harvard University, Sidley Austin LLP, Skadden Arps et al, Time Warner, Morgan Stanley, Jones Day, Exelon Corp, University of Chicago, Wilmerhale LLP, Latham & Watkins, Microsoft Corp, Stanford University κλπ. Ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός καθώς η επίσημη προεκλογική εκστρατεία μόλις αρχίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ