Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ευρηματικοί και ... θορυβώδεις

Το όνομά τους σημαίνει «χτυπάω το πόδι δυνατά». Οι πραγματικά θορυβώδεις «Stomp», το συγκρότημα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε για την ευρηματικότητα, τη ζωντάνια, τη «μαγική» του δύναμη να δίνει ζωή σε άψυχα αντικείμενα και να συναρπάζει, επανέρχονται δριμύτεροι στην Ελλάδα για πέντε παραστάσεις (2-6 του Σεπτέμβρη) στο θέατρο Λυκαβηττού.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι ένας συνδυασμός κρουστών, ρυθμικής κίνησης και οπτικής κωμωδίας, μια ιδιαίτερα ευφάνταστη επινόηση στο χώρο των μουσικών τεχνών. Καταργώντας το διαχωρισμό υψηλής και λαϊκής τέχνης, χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα οικιακής ή βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θέτουν στην υπηρεσία μιας ιδιότυπης θεατρικής λογικής. Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των μελών του γκρουπ. Με μια «μαγική» δύναμη, αξιοποιώντας την ιδιότητα κάθε σώματος να παράγει ήχους, μεταμορφώνουν κάθε ασήμαντο, παραμελημένο, παρεξηγημένο αντικείμενο σε πηγή εκρηκτικού, ασταμάτητου και μεταδοτικού ρυθμού. Το θέαμα των «Stomp» είναι ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία, που όπως και η παράστασή τους είναι φτιαγμένη από τα πιο ευτελή υλικά. Τα μέλη της ομάδας είναι ταυτόχρονα ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές, που μέσα από την εναρμονισμένη συνύπαρξή τους στη σκηνή καταφέρνουν να δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οπτικοακουστικό θέαμα. Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1991 στο Brighton, από τους Βρετανούς Luke Cresswell και Steve McNicholas κι έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο, ξαφνιάζοντας κοινό και κριτικούς, έχει δώσει παραστάσεις σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο και έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις. Το 1994 απέσπασαν βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την «καλύτερη ψυχαγωγική παράσταση», βραβείο «καλύτερης χορογραφίας σε σόου West end», βραβείο ΟΒΙΕ για off Broadway σόου και τέλος το νεοϋορκέζικο βραβείο για την «περισσότερο αυθεντική θεατρική εμπειρία». Το 1996 η μικρού μήκους ταινία των Stomp «Σκούπες» προτάθηκε για Οσκαρ, ενώ επιλέχτηκε να προβληθεί τόσο στο φεστιβάλ Καννών, όσο και στο κινηματογραφικό Sundance. To Μάρτη της ίδιας χρονιάς, έδωσαν ζωντανή παράσταση στην τελετή απονομής των Οσκαρ. Το 1998 η ταινία τους «Stomp Out Loud» κέρδισε το άργυρο βραβείο FIRA στην ενότητα «Μουσική και Ζωντανό Θέαμα» του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Μπιαρίτς.

Ο,τι κι αν κάνουν, στόχος τους - όπως λένε οι «Stomp» - είναι «να διασκεδάσουμε, να ξεσηκώσουμε, να εμπνεύσουμε... Νιώθουμε να έχουμε επιτύχει, όταν το κοινό φεύγοντας από την παράσταση προσπαθεί να παίξει με οποιοδήποτε αντικείμενο συναντήσει στο δρόμο του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουν ψυχή στα ...άψυχα(2008-08-23 00:00:00.0)
Οι STOMP στη Θεσσαλονίκη(2004-08-25 00:00:00.0)
«Θορυβώδες» διήμερο(2000-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ