Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μεταβατικό ψηφιακό ... τοπίο

To μεταβατικό στάδιο για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ξεκινά η κυβέρνηση από την 1η Νοέμβρη 2008, μετά και από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τη διαμόρφωση του χάρτη συχνοτήτων. Την απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Επικρατείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση στο πέρασμα και στην ψηφιακή εποχή, όπως συμβαίνει και με την αναλογική τηλεόραση, ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ. Ολες επίσης οι κυβερνητικές κινήσεις και αποφάσεις εναρμονίζονται με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο χάρτη των συχνοτήτων υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους διαύλους και τις περιοχές που θα εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Με το χάρτη που δημοσιεύτηκε καταργείται το κέντρο εκπομπής της Αίγινας για αναλογική μετάδοση και θα μεταδίδονται τα επίγεια ψηφιακά. Στην Αίγινα, σύμφωνα με το χάρτη, θα υπάρχουν 8 συχνότητες και στον Υμηττό 6 συχνότητες. Να σημειώσουμε ότι από κάθε δίαυλο οι σταθμοί μπορούν να εκπέμπουν 4 τηλεοπτικά προγράμματα με τις συνοδευτικές τους υπηρεσίες. Διαφοροποιήσεις στο χάρτη συχνοτήτων υπάρχουν μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και στα περιφερειακά κανάλια.

Η απόφαση για το χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής περιλαμβάνει χάρτες γεωγραφικών περιοχών εξυπηρέτησης και κέντρων εκπομπής, την απελευθέρωση διαύλων συχνοτήτων επίγειας αναλογικής τηλεόρασης, διαύλους συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, τεχνικά χαρακτηριστικά και περιορισμούς εκπομπής ψηφιακού σήματος, διαδικασία ελέγχου περιορισμών και τους όρους για την ψηφιακή εκπομπή.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας επιλέγουν από τους διαύλους που αναφέρονται στο χάρτη και για κάθε θέση το δίαυλο στον οποίο θα εκπέμψουν «εφόσον το επιθυμούν» ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα. Η διαδικασία, όπως φαίνεται, είναι απλή αφού για το σκοπό αυτό αρκεί ο τηλεοπτικός σταθμός να υποβάλει σχετική δήλωση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τους περιφερειακούς σταθμούς, στους οποίους, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να χορηγηθεί άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Τον έλεγχο για την τήρηση των τεχνικών χαρακτηριστικών εκπομπής θα τον έχει η ΕΕΤΤ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας που θα εκπέμψουν το αναλογικό τους πρόγραμμα ψηφιακά είναι υποχρεωμένοι πριν την έναρξη της ψηφιακής τους εκπομπής να υποβάλουν στο υπουργείο Μεταφορών και στην ΕΕΤΤ τις τεχνικές παραμέτρους ψηφιακής εκπομπής.

Ο Θ. Ρουσόπουλος στις 5/8/08 είχε δηλώσει ότι «η ψηφιακή μετάδοση στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την πρώτη Νοεμβρίου φέτος. Και αμέσως μετά, αφού ολοκληρωθεί και ένα Προεδρικό Διάταγμα που απομένει - και πιστεύω στο επόμενο εξάμηνο θα έχει γίνει και αυτό - θα μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να προχωρήσει στην προκήρυξη αδειών τόσο για τις τηλεοράσεις της ψηφιακής εποχής, όσο και για τα ραδιόφωνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφιακά η Δ. Ελλάδα (2011-12-28 00:00:00.0)
Ψηφιακή μετάδοση και... μισθώσεις (2011-05-27 00:00:00.0)
Ψηφιακά και η Ρόδος (2011-01-14 00:00:00.0)
Ψηφιακή μετάδοση (2010-12-10 00:00:00.0)
«Ανησυχούν» οι περιφερειακοί σταθμοί (2007-06-05 00:00:00.0)
Νομοθεσία «μίας χρήσεως» (2005-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ