Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 15% στο εξάμηνο

Σε μια περίοδο ίσχνανσης των λαϊκών εισοδημάτων, τα οποία πλήττονται από τα αλλεπάλληλα κύματα κερδοσκοπίας που έχουν κατακλύσει την αγορά, οι τράπεζες συνεχίζουν να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους νέα προκλητικά κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 15% το α` εξάμηνο του χρόνου, καθώς ανήλθαν στα 835 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 724 εκατ. ευρώ το α` εξάμηνο του 2007.

Η κερδοφορία των 835 εκατ. ευρώ αναλύεται σε κέρδη 510 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τις δραστηριότητες στην εγχώρια τραπεζική αγορά ( +7%), 238 εκατ. ευρώ ( +22%) από τη θυγατρική «Finansbank» στην Τουρκία και τα 107 εκατ. ευρώ (+ 74%) από τις δραστηριότητες της ΕΤΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η κύρια πηγή κερδών για την Εθνική παραμένει η λιανική τραπεζική (χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων) και φυσικά τα υψηλά επιτόκια που τη συνοδεύουν. Οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν 17%, των καταναλωτικών 27%, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση στις δύο αυτές κατηγορίες χορηγήσεων να ανέλθει στο 20%. Οι καταθέσεις της τράπεζας την ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση 7%.

Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στο 26%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ