Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κανονισμοί και ορολογία του σκακιού

(α' μέρος)

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στους κανονισμούς και στην ορολογία του σκακιού. Σήμερα και στα επόμενα 4 φύλλα του «Ρ», θα τους παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά για όσους φίλους κρατούν αρχείο της σκακιστικής στήλης.

Είναι μία χρήσιμη παρουσίαση (μέσα από μια πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία), για όσους θέλουν να μάθουν τους κανονισμούς και στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτές τις γνώσεις σ' άλλους σκακιστές.

1. Στρατηγική: Η ποιοτική τοποθέτηση των κομματιών στη σκακιέρα. 2. Τακτική: Το αποτέλεσμα της στρατηγικής θέσης. Σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις «τακτικά χτυπήματα», δηλαδή θυσία μεγάλου ή μικρού κομματιού. 3. Απομάκρυνση: Στοιχείο τακτικής, που απομακρύνει κομμάτι του αντιπάλου από το τετράγωνο που θέλουμε. 4. Κέντρο: Οποιος ελέγχει τα τετράγωνα «δ4 - δ5 - ε5 - ε4» (μικρό κέντρο) και τα τετράγωνα «γ3 - γ6 - ζ6 - ζ3» (μεγάλο κέντρο) θα είναι στο τέλος και ο νικητής. 5. Γκαμπί: Μικρή ή μεγάλη παγίδα (τρικλοποδιά), πιόνι που «θυσιάζεται» και που αν το πάρει ο αντίπαλος θα υποστεί συνέπειες. 6. Διαρκές Σαχ: Ενας τρόπος ισοπαλίας. Προσοχή, αν στη διάρκειά του προκύψει - φωτογραφία στη σκακιέρα - η ίδια θέση τότε υπάρχει ο άλλος τρόπος ισοπαλίας, δηλαδή η περίπτωση αμφοτέρων τριών ίδιων κινήσεων. Τώρα, ο αριθμός των διαρκών κινήσεων Σαχ - αν αλλάζει κάθε φορά η θέση - είναι απεριόριστος μέχρι τη 50ή κίνηση, που βέβαια μετά πάλι θεωρείται ισοπαλία. Σύμφωνα με τους κανονισμούς διαιτησίας της FIDE, με τις 50 κινήσεις υπάρχει ισοπαλία, όχι μόνο αν μείνει κανείς με το βασιλιά, αλλά κι αν διαπιστώσει - σε οποιαδήποτε φάση του παιχνιδιού - ότι έγιναν 50 κινήσεις συνεχείς, χωρίς να παρθεί κομμάτι και χωρίς να κινηθεί οποιοδήποτε πιόνι.

* Στη θέση του διαγράμματος, πριν 100 περίπου χρόνια σ' ένα «Σκάκι-Καφέ» του Παρισιού, ο Μάρσαλ με τα μαύρα έκανε μια φανταστική κίνηση μετά την οποία ακολούθησαν ζητωκραυγές και τα πρώτα χρηματικά έπαθλα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ