Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Καταστολή και εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Από την αντιπολεμική διαδήλωση στη Μινεσότα των ΗΠΑ

Associated Press

Από την αντιπολεμική διαδήλωση στη Μινεσότα των ΗΠΑ
ΣΕΝΤ ΠΟΛ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα από τη Δευτέρα στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, όπου διεξάγεται το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που θα δώσει και επισήμως το προεδρικό χρίσμα στον Τζον ΜακΚέιν.

Βέβαια οι διαδηλώσεις έχουν απαγορευτεί στο Σεντ Πολ και η πόλη έχει κυριολεκτικά στρατιωτικοποιηθεί. Εντούτοις, τη Δευτέρα αλλά και χτες οι διαδηλωτές που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα οργανώσεων όπως οι Γυναίκες για την Ειρήνη, η συμμαχία ANSWER, το Αμερικανικό Ινδιάνικο Κίνημα - ΑΙΜ, οι οργανώσεις αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα και την Παλαιστίνη, η οργάνωση Λατινοαμερικανοί ενάντια στον πόλεμο κ.ά., κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό αποκλεισμό και να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο για να διαδηλώσουν ενάντια στους πολέμους του Λευκού Οίκου.

Βέβαια, προκειμένου να γίνει εφικτό, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία ανάμεσα στα άλλα κατασταλτικά μέσα που χρησιμοποίησε έκανε και ευρύτατη χρήση σπρέι πιπεριού ενώ το πρώτο διήμερο του Συνεδρίου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Salon, η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν χτες ήταν και η δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Democracy Now, Αμι Γκούντμαν, στην οποία μάλιστα απαγγέλθηκαν άμεσα κατηγορίες περί «συνωμοσίας για πρόκληση ταραχών».

  • Με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο Μπάρακ Ομπάμα του αντιπάλου του Τζον ΜακΚέιν, βάσει της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύεται αφότου οι δύο διεκδικητές ανακοίνωσαν τους υποψήφιους αντιπροέδρους τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ