Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δε διορθώνεται...

Διαπιστώνουμε, εμείς, που όλα τα μπορούμε με τη γης, ότι οι όροι της ζωής μας δεν είναι υπόθεση του καθένα μας, είπε ο πενηντάρης της παρέας. Δουλεύεις, παράγεις και, τελικά, κάτι έξω από εσένα καθορίζει τη ζωή σου, απάντησε ο δίπλα του.

Καθόμασταν τρόγυρα από 'να τραπέζι, με τη σκόνη στα μαλλιά, στα γένια, στα ρούχα. Σταθμεύσαμε στο καφενείο, αφήνοντας στην άκρη του δρόμου τα τρακτέρ. Πολλή ζέστη και κούραση. Μιαν ανάσα να πάρουμε, πίνοντας ό,τι τραβάει η ψυχή μας. Το χωράφι είναι δύσκολη υπόθεση.

Ο,τι εξαρτάται από εμένα το κάνω, μίλησε ο τριανταπεντάρης. Με το μεράκι της αγάπης καλλιεργώ τη γης. Ο,τι σπέρνω, ό,τι φυτεύω, γίνεται. Μ' ανταμείβει. Παράπονο δεν έχω. Από ποιον έχεις; Ρώτησε, χωρίς να τον κοιτάξει, ο δίπλα του. Από εκείνους που ακυρώνουν τον ιδρώτα μου, απάντησε. Το αγγούρι, η ντομάτα, δροσιά του τραπεζιού. Η ελιά καλή. Και το τσίπουρο διπλοβρασμένο. Κουτσοπίναμε. Γαλήνεψε το πρόσωπό μας.

Παρατήρησα, συνέχισε ο τριανταπεντάρης, αυτό που είναι δικό μου, προϊόν του κόπου μου, της δουλειάς μου, που το γνωρίζω και το καμαρώνω, χάνεται μόλις το παραδώσω. Πάει η ταυτότητά μου. Είναι απλά ροδάκινο, καλαμπόκι, μήλο, στάρι. Αποξενώνομαι από τη δημιουργία μου, χωρίς να το θέλω. Αρκεί η παράδοση. Από αυτήν και μετά το σκοτάδι. Εγώ ο δημιουργός, χάνω το δημιούργημά μου. Τι το κάνουν; Πώς το μεταχειρίζονται; Ερήμην μου όλα.

Ας πληρώνονταν μωρέ καλά ο κόπος μου και τ' άλλα δε με νοιάζουν, έκοψε τη σιωπή ο διπλανός μου. Επειδή, όμως, δε γίνεται αυτό, μ' ενδιαφέρει να μάθω γιατί και πώς καθορίζουν άλλοι τους όρους της ζωής μου.

Το νιώθουμε καθαρά. Είμαστε παγιδευμένοι. Εδώ θα κινηθείτε, θ' αυξάνουν οι τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των εργαλείων, των πάντων, αλλά εσείς εδώ, στη λάσπη και στην εξευτελιστική τιμή των προϊόντων σας.

Δε διορθώνεται το πράγμα. Χαλασμένο είναι. `Η το ξεριζώνεις ή θα ρημάξει και σένα. Αυτό σκέφτομαι τώρα τελευταία, είπε ο πενηντάρης. Ολα φρακαρισμένα για μας. Τι στο διάολο συμβαίνει; Να σου πω, έτσι νομίζω, στην ουσία μάς κυβερνάνε. Δεν εννοώ τα πρόσωπα. Κάτι πάνω από τα πρόσωπα. Το σύστημα; Δεν ξέρω. Δεν κυβερνάει ο λαός; Ρώτησα αφοπλιστικά κι εγώ. Ποιος λαός μωρέ, με αποπήραν όλοι μαζί. Θυμώνει με τον ένα και ξεθυμώνει ψηφίζοντας τον άλλο, για να θυμώσει πάλι...

Μην σπαζοκεφαλιάζεις, μου 'πε τελευταία ο γιος μου. Το ζήτημα δεν είναι να εξηγήσεις τον κόσμο, αλλά να τον αλλάξεις. Ολα φωνάζουν. Φέρτε τα πάνω - κάτω. Είναι παραώριμα τα πράγματα. Τον σκέφτομαι το λόγο του. Θα μου πείτε, φοιτητής είναι, ό,τι θέλει λέει. Μιλούσε σοβαρά.

Θα σας το πω, μίλησε ο τριανταπεντάρης. Στήνω αυτί στο λόγο των κομμουνιστών. Μ' αρέσει που μιλάνε για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία. Προσπαθώ να καταλάβω. Κι άμα καταλάβω, δε θα με σταματήσει τίποτε. Το χρωστάω στα τρία κούτσικά μου. Φεύγω, με περιμένουν. Αυτά από εμένα, είπε, αφήνοντας χρήματα στο τραπέζι. Γεια σας. Με το τρακτέρ πήρε το δρόμο για το σπίτι. Το ίδιο κι εμείς, μετά από λίγο.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ