Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΟΕ
Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού

Οι ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε τάξεις υποδοχής, η υποβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, αλλά και η οικονομική και επιστημονική υποβάθμιση των εκπαιδευτικών παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου από το ΔΣ της ΔΟΕ. Τονίστηκε μάλιστα ότι υπεύθυνη για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν είναι η πολιτική που ακολουθείται, αλλά και η υποχρηματοδότηση της παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα η Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 11.000 αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια. Η έλλειψη αυτή σε αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και η διπλοβάρδια, όπως επισημάνθηκε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του θεσμού του ολοήμερου σχολείου. Σήμερα λειτουργούν 28 ολοήμερα σχολεία, ενώ, όπως τονίστηκε, η «υπόσχεση» του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι φέτος θα λειτουργήσουν 200 ολοήμερα σε όλη τη χώρα. Σημειώθηκε, επίσης, η ανάγκη για αύξηση των τάξεων υποδοχής στα σχολεία, που σήμερα είναι 250, ενώ οι εισηγήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας είναι οι τάξεις υποδοχής να αυξηθούν στις 500.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία και ότι είναι άμεση ανάγκη να καλυφθούν αυτά. Καταγγέλθηκε, επίσης, η αδιαφορία της πολιτείας σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στους οποίους αφαιρείται το δικαίωμα μονιμότητάς τους, ενώ επισημάνθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι 200 αιτήσεις που έχουν υποβάλει εκπαιδευτικοί για εκπαιδευτική άδεια.

Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού, την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 ανά τάξη, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Επίσης, το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 10 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ