Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Οταν, κατά γενική ομολογία διεθνών οργανώσεων και κοινής γνώμης, η ανατροπή και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης επέτρεψε την οπισθοχώρηση μέχρι αδράνεια του διεθνούς κινήματος ειρήνης, είναι ευνόητο το ενδιαφέρον του για τα επικίνδυνα συμβαίνοντα στην περιοχή Καυκάσου - Κασπίας με επίκεντρο τη Γεωργία. Η πολεμική επίθεση της Γεωργίας κατά της Νότιας Οσετίας που άγγιξε το όριο της γενοκτονίας δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν τις συνέπειες της σοβιετικής διάλυσης στην περιοχή.

Το καινούριο είναι η αποκάλυψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στα πρώην σοβιετικά μέρη. Η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά σε υποδαυλιζόμενες εθνικιστικές διενέξεις που οδηγούσαν στα πρόθυρα μιας γενικευμένης σύρραξης. Αυτός ο κίνδυνος βρίσκεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη μπροστά μας. Ολοι οι ορκισμένοι σοβιετολόγοι της αντικομμουνιστικής έπαρσης λούφαζαν αναζητώντας τα λάθη τους με εξαιρέσεις αμετανόητα και νεόκοπα σταγονίδια που βρίσκουν έδαφος άγρας ψήφων. Ομως, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από τη φαιδρή εμφάνιση προβοκατόρων εθνικού διχασμού.

Παρακολουθώντας την τρέχουσα εξέλιξη της κρίσης, παρατηρείται η επαμφοτερίζουσα στάση της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης που εδράζεται στα ευρωατλαντικά συμφέροντα από τη μια και στα ιδιαίτερα ευρωενωσιακά συμφέροντα από την άλλη. Σε πείσμα των κάθε λογής απολογητών του διεθνούς καπιταλισμού και των «αναχωρητών», περί τερματισμού του ψυχρού πολέμου και των ανταγωνισμών, οι ανταγωνισμοί συνεχίζονται κι αυξάνονται... ανανεωμένοι κι... εκσυγχρονισμένοι.

Η παραδοσιακή αντίθεση του δυτικο-ευρωπαϊκού καπιταλισμού με τους υπερατλαντικούς εταίρους συνεχίζεται. Το ίδιο κι η ευρωενωσίτικη αναζήτηση οικονομικών και πολιτικών στηριγμάτων στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που είναι ο ρωσικός νεοκαπιταλιστικός ηγεμονισμός.

Τώρα οι ευρωεταίροι βρίσκουν στο πρόσωπο της τωρινής Ρωσίας την αδελφή ψυχή χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν από τους γιάνκηδες ότι παραβιάζουν τη διεθνή ταξική συμμαχία. Αλλωστε, η σημερινή Ρωσία είναι εταίρος της G8, της υπερεθνικής καπιταλιστικής λέσχης του πλανήτη. Οι Ρώσοι ολιγάρχες νεοκαπιταλιστές δείχνουν να αισθάνονται αρκετά ισχυροί ώστε να δηλώνουν ότι προστατεύουν τους Ρώσους πολίτες όπου γης.

Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη δείχνει διά της κυβερνήσεως αποφασισμένη ν' αρπάξει την ευκαιρία «διείσδυσης» στην ταλαιπωρημένη Γεωργία με ανθρωπιστική πάντα φορεσιά. Αυτό την κάνει να εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική απομύζησης και της τελευταίας λαϊκής ικμάδας χάριν των οικονομικών «διεισδυτικών» καπιταλιστικών αναγκών.

Η δαπάνη του ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα για τις ανάγκες των μισθοφορικών εκστρατευτικών σωμάτων εκτός συνόρων ήταν μόνο η αρχή. Το ίδιο κι η δωρεάν οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που μετέβησαν στα γειτονικά κράτη. Η δαπάνη αυτή συνεχίζεται, επεκτείνεται και βαθαίνει. Αυτό ωθεί το κίνημα ειρήνης να βαθαίνει τα λαϊκά του χαρακτηριστικά. Να συνδέει τον κίνδυνο του μιλιταρισμού και του πολέμου με την αντιλαϊκή πολιτική της υλικής και της ηθικής στέρησης. Να στεριώνει και να συσπειρώνει τις δυνάμεις του στην πρόσκληση: Ειρηνιστές, γρηγορείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ