Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ανάγκη η κοινή δράση

Η διαρκής δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα των μεταναστών, αναδεικνύει πως Ελληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Η διογκούμενη ανεργία, η χειροτέρευση της εισοδηματικής κατάστασης, οι συνεχείς ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, αγγίζουν από κοινού όλους τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτών των αντιδραστικών εξελίξεων, και μέσα από ένα πλέγμα εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, οι κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, καλούν τους οικονομικούς μετανάστες σε κοινή δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταναστευτική οικογένεια.

Η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, ευθύνεται για τα όσα αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Τα χαμηλά μεροκάματα, η ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εργατικά ατυχήματα - εγκλήματα, χτυπούν ιδιαίτερα τους μετανάστες. Η ίδια πολιτική προωθεί εγκυκλίους που αρνούνται στους μετανάστες και στις οικογένειές τους την πρόληψη και την προστασία της Υγείας τους. Πολλά παιδιά μεταναστών στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης. Ιδιαίτερα, όμως, χτυπιούνται οι γυναίκες μετανάστριες, που καθημερινά βιώνουν την πιο βάρβαρη κοινωνική και φυλετική εκμετάλλευση, δουλεύοντας - όταν έχουν μεροκάματο - σε άθλιες συνθήκες, χωρίς κοινωνικές παροχές και ιατρική παρακολούθηση ακόμη και την περίοδο της κύησης, ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, μένουν εκτεθειμένες στα κυκλώματα πορνείας.


Την ίδια στιγμή, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει ακόμη πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα που χτυπούν το σύνολο των εργαζομένων και κύρια τους μετανάστες. Ενδεικτικό είναι ότι ετοιμάζει ακόμη και...«στρατόπεδα» κατά των μεταναστών, ενώ προσδίδει το χαρακτήρα του εγκληματία στους μετανάστες, με αποτέλεσμα τη 18μηνη φυλάκιση, την απέλασή τους και την απαγόρευση, για πέντε χρόνια, εισόδου στη χώρα. Παράλληλα, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα δυναμώνει, γεννάει πολέμους, επεμβάσεις, νέα μεταναστευτικά ρεύματα, καλλιεργεί τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Απάντηση, υπάρχει μόνο στην κοινή πάλη εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών. Η οργάνωση στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς, η ανάπτυξη της πάλης για κάθε πρόβλημα, μαζί με το ταξικό κίνημα. Ετσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μηχανισμοί της χειραγώγησης, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικά, να αναφερθούμε στη Μανωλάδα και στη «LADY FASHION», όπου ο κοινός ταξικός αγώνας, έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το ΚΚΕ, άλλωστε, αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης και προσπαθεί να δυναμώσει η ταξική ενότητα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων. Κι αυτό γιατί, μέσα από την ενότητα και την κοινή πάλη θα ενισχυθεί ο αγώνας κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των εκμεταλλευτών, κατά του κεφαλαίου και των κομμάτων του.


Τα αιτήματα για νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, για απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας, για πλήρη και σταθερή εργασία, είναι μόνο μερικά απ' αυτά που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Ετσι Ελληνες και ξένοι εργάτες δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά ενωμένοι να οξύνουν την ταξική πάλη και για να βελτιώσουν τη ζωή τους, αλλά και για να πάρουν τις τύχες τους, στα χέρια τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ