Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Περιφερειακές «ψηφιακές» αιτήσεις

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς που θέλουν την επίγεια ψηφιακή μετάδοση των αναλογικών τους προγραμμάτων εξέδωσε, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Από την 1η του Νοέμβρη, όπως είναι γνωστό, ξεκινά το μεταβατικό στάδιο της επίγειας ψηφιακής που λήγει το 2012. Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας για να εκπέμψουν δε χρειάζονται άδεια από το ΕΣΡ. Αντίθετα, οι τοπικοί και περιφερειακοί σταθμοί, σύμφωνα με το νόμο για τη «συγκέντρωση και αδειοδότηση», για να εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα χρειάζονται άδεια από το ΕΣΡ. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αιτήσεις στο ΕΣΡ το οποίο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει και να καθορίσει ποιοι και πόσοι από αυτούς τους σταθμούς πληρούν τους όρους που προβλέπονται από το νόμο και οι οποίοι αφορούν στο πρόγραμμα των σταθμών. Το ΕΣΡ επίσης θα καθορίσει τις συχνότητες από τις οποίες θα εκπέμψουν οι τοπικοί και περιφερειακοί σταθμοί που θα αδειοδοτηθούν.

Το ΕΣΡ με την πρόσκληση ενδιαφέροντος καλεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που επιθυμούν να εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα, να καταθέσουν στο ΕΣΡ έντυπη αίτηση και τα συναφή δικαιολογητικά μέχρι τη Δευτέρα 6 του Οκτώβρη 2008. Μαζί με το ειδικό έντυπο της αίτησης θα πρέπει να υποβάλλεται το πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σταθμού για τη βδομάδα που προηγείται της υποβολής της αίτησης, σε dvd και σε έντυπη μορφή. Υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα του σταθμού ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Ο έλεγχος, όπως είπε χτες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, εστιάζεται στο πρόγραμμα των σταθμών. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά τακτά δελτία ειδήσεων που το 30% θα αφορά σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, να απασχολούν συγκεκριμένο προσωπικό και το πρόγραμμά τους να είναι ποιοτικό.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ εκτιμά ότι δε θα προκύψει πρόβλημα με τις συχνότητες για τους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς που θα πάρουν άδεια και θα εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα. Θεωρεί ότι και πρόβλημα δε θα υπάρξει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ενδεχομένως πρόβλημα θα υπάρξει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ στο «Ράδιο 4» Δωδεκανήσου γιατί δεν υπέβαλε τα στοιχεία και τις υπεύθυνες δηλώσεις που προβλέπονται από το νόμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ