Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ηλέκτρα» (Νικ. Πλαστήρα 119, Ν. Σμύρνης, 210.9414.010): Γιώργος Μπλάνας «Φώτης Αγγουλές (νυχτερινός τραγουδιστής)» (μελέτη για τη «μυθιστορηματική» ζωή του κομμουνιστή αγωνιστή και σημαντικού ποιητή των μεσοπολεμικών και μεταπολεμικών χρόνων. Ο ποιητής Γ. Μπλάνας αξιοποιεί τα ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία του παραγνωρισμένου Αγγουλέ και συνθέτει το πορτρέτο του συμπληρώνοντάς το με μαρτυρίες της συμπατριώτισσάς του από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας Ασπασίας Λαγού και του συνταξιούχου αχθοφόρου στο λιμάνι του Πειραιά Ευσταθίου - Στάθη - Λιάρου). Γιώργος Τσάμπρας «Παναγιώτης Κοκοτίνης (αντάρτης κλαρινίστας)» (βιογραφία του θρυλικού στα αρβανιτοχώρια της Αττικής και Βοιωτίας κλαριτζή Παναγιώτη Κοκοτίνη, γεννημένου στο Αμπελοχώρι Θήβας το 1918, αντάρτη του ΕΛΑΣ, καταδικασμένου από στρατοδικείο και επί εφτά χρόνια κρατούμενου στις φυλακές Θήβας, Γιούρας και Αίγινας, μέχρι το 1952).

-- «Αγρα»: Νίκος Χατζηνικολάου «Ο Γκρέκο στη μεγάλη οθόνη» (μελέτη του ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συγγραφέα πολλών μελετών για τον κορυφαίο Κρητικό ζωγράφο, σχετικά με τις κινηματογραφικές- άμεσες και έμμεσες- αναφορές στο βίο και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με τελευταία την ταινία του Γ. Σμαραγδή). Θοδωρής Γκόνης «Καρόλου Ντηλ και Τσιμισκή - Επτά γυναίκες κι ένα κορίτσι» (ποιητικά πεζά και «τραγούδια», δηλαδή ποιήματα του εξαιρετικού ποιητή, στιχουργού και σκηνοθέτη για ιστορικές και ανώνυμες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του). Ειρήνη Ρηνιώτη «Η ανθοφορία της σιωπής» (ποιήματα της ηθοποιού, κάποια από τα οποία μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος). Αλεν Γκίνσμπεργκ «Ουρλιαχτό, Καντίς και άλλα ποιήματα» (μετάφραση Αρη Μπερλή. Επιλογή ποιημάτων του σπουδαίου Αμερικανού ποιητή του αισθητικού κινήματος μπιτ: «Ουρλιαχτό και άλλα ποιήματα» - χαρακτηριστικό της μπιτ ποίησης και «Καντίς και άλλα ποιήματα». Ο Α. Γκίνσμπεργκ γεννήθηκε το 1926 στο Νιου Τσέρσι, από Ρωσίδα μετανάστρια, μέλος του ΚΚ ΗΠΑ, και τον λυρικό ποιητή και δημοδιδάσκαλο Λιούις Γκίνσμπεργκ). Αντζελα Ντέιβς «Δημοκρατία χωρίς δεσμά (Αμερικάνικη αυτοκρατορία, φυλακές και η ανεκπλήρωτη κατάργηση της δουλείας - Συζητήσεις με τον Eduardo Mendieta)» (μετάφραση Κώστας Ράπτης. Συνεντεύξεις της διεθνώς γνωστής ηγετικής μορφής του κινήματος των Μαύρων στη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ, μέλους του ΚΚ ΗΠΑ, καθηγήτριας της Ιστορίας της Συνείδησης στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ, με θέμα τους αμερικανικούς θεσμούς στο «σωφρονιστικό» σύστημα, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το Αμπού Γράιμπ). Εμανουέλ Πιερά «Η βιομηχανία του σεξ και του τηγανητού ψαριού» (μετάφραση Νατάσα Χασιώτη. Καυστικό αφήγημα για το βιασμό φτωχών κοριτσιών στη γαλλική περιφέρεια και το «δρόμο» της εκπόρνευσής τους).

-- «Πατάκης»: Ισίδωρος Ζούργος «Η αηδονόπιτα» (ιστορικό μυθιστόρημα για την Επανάσταση του '21 και τη μετεπαναστατική Ελλάδα, τότε που η λέξη «αηδονόπιτα» σήμαινε το ματαιωμένο απραγματοποίητο όνειρο για αληθινή ελευθερία στην ξενοκρατούμενη μετεπαναστατική Ελλάδα).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Παναγιώτης Νούτος «Προστρίψεις στο πεδίο της λογοτεχνίας» (μελέτη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τους όρους συγκρότησης της λογοτεχνίας, κυρίως της νεοελληνικής και κριτική σε μελέτες φιλολόγων και κριτικών της λογοτεχνίας). Χάρις Κατάκη «Το ήμερο φίδι του θεού» (αφήγημα ιστοριών ψυχοθεραπείας). Φιλίπ Ντουμένκ «Ποιος σκότωσε την Εμμα Μποβαρί;» (μετάφραση Γιώργος Ξενάριος μυθιστόρημα - αναφορά στο μυθιστόρημα του Γκουστάβ Φλομπέρ «Μαντάμ Μποβαρί»).

-- «Αγκυρα»: Νάνος Βαλαωρίτης «Ο θησαυρός του Ξέρξη» (συμβολιστικό μυθιστόρημα, που με αφετηρία το «θησαυρό» του Πέρση βασιλιά, υπαινίσσεται ιστορικά γεγονότα που επέδρασαν και επιδρούν στον άνθρωπο και την κοινωνία). Κώστας Ασημακόπουλος «Εκείνοι που έφυγαν» (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κέρκυρα, όπου 150.000 εξαθλιωμένοι Σέρβοι στρατιώτες πολιορκήθηκαν από το φασιστικό ιταλικό στρατό).

-- «Περί Τεχνών» (Κανακάρη 65, 26221, Πάτρα): Κώστας Διακουμής «Η κρυφή γοητεία της φυγής (16 μονόπρακτα μιας σύγχρονης τραγωδίας)» (αφήγημα για την Ελλάδα των τελευταίων 50 χρόνων).

-- «Ζήτη» (Περαία Θεσσαλονίκης, 57079, ΤΘ 4171): Ηλίας Στεργιόπουλος «Πετρώνουν τα δάκρυά μας;» (μυθιστόρημα).

-- «Φουαγιέ» (θεατρολογικό περιοδικό. Τεύχος 20, με αφιέρωμα για το θάνατο επί σκηνής).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 180, στο οποίο περιλαμβάνεται άγνωστο κατοχικό κείμενο του Αγγ. Σικελιανού).

-- «Παρουσία» (λογοτεχνικό περιοδικό της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχος 42).

-- «Η "εύγερος" Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων, τεύχος 13).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ