Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Μεταβίβαση» ... δικαιοδοσίας επί των σουνιτών ενόπλων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον επόμενο μήνα θα μεταβιβάσουν στην ιρακινή κυβέρνηση οι κατοχικές δυνάμεις τον έλεγχο και τη μισθοδοσία των σουνιτών ενόπλων των «Συμβουλίων Αφύπνισης», της επαρχίας της Βαγδάτης. Οι ένοπλοι, που στην πλειοψηφία τους είναι ή πρώην αντάρτες ή πρώην στρατιωτικοί του καθεστώτος Χουσεΐν, πριν από περίπου δύο χρόνια οργανώθηκαν σε ομάδες, κυρίως στις σουνιτικές περιοχές, και συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις ενάντια στους εξτρεμιστές ισλαμιστές της «αλ Κάιντα», εξασφαλίζοντας εξοπλισμό και μισθούς.

Η ιρακινή κυβέρνηση, στην πλειοψηφία της σιιτική, δε «βλέπει με καλό μάτι» τους μαχητές αυτούς, εκτιμώντας ότι η τωρινή στάση τους είναι προσωρινή και σύντομα θα βρεθούν και πάλι απέναντι από τις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους. Εντούτοις, έχει δεσμευτεί ότι, κατ' αρχάς, για τους 54.000 σουνίτες ενόπλους της επαρχίας της Βαγδάτης θα φροντίσει να τους απορροφήσει σε διάφορες θέσεις, όχι απαραιτήτως στα σώματα ασφαλείας.

Σήμερα, εκτιμάται ότι οι κατοχικές δυνάμεις μισθοδοτούν περί τις 99.000 σουνίτες μαχητές ενάντια στην «αλ Κάιντα» και όντως στις περιοχές που δρουν έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση της δράσης των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Αντίθετα, σε άλλες σημειώνονται ακόμη επιθέσεις. Την Κυριακή, τρεις νεαροί σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, όταν καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε αλάνα όπου παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο στη Μοσούλη. Πολίτες, προφανώς, ήταν και ο στόχος της χθεσινής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν επτά.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι παρατηρείται επικίνδυνη εξάπλωση της χολέρας και σε άλλες πόλεις του νότου, πλην της Βαβυλώνας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να φθάνουν τα 171.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ