Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Κανονισμοί και ορολογία του σκακιού (δ΄ μέρος)

Ενθαρρυντικές οι πρώτες αναφορές σχετικά με την παρουσίαση των κανονισμών, γεγονός που σημαίνει ότι αξίζει να συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον.

18. Επίθεση - Αμυνα: Η επίθεση πρέπει να γίνεται με τη συνεργασία όλων των κομματιών, αλλά και με την παράλληλη προσοχή στην άμυνά μας. Δημιουργείς απειλές και συνδυασμούς με κέρδος υλικού ή απόκτηση στρατηγικών σημείων. Οσο για την άμυνα, το λέει η λέξη είναι η όσο γίνεται θετική αντιμετώπιση των επιθέσεων του αντιπάλου. 19. Πηρούνι: Ενα υποστηριζόμενο πιόνι που απειλεί συγχρόνως δύο κομμάτια. 20. Ανοιχτή - Ημιανοιχτή στήλη: Κάθετος χωρίς πιόνια - Κάθετος με ένα λευκό ή μαύρο πιόνι. 21. Διαγώνιος: Μεγάλη ή μικρή λοξή γραμμή. Στη σκακιέρα υπάρχουν 13 λευκές και 13 μαύρες. 22. Φαντασία: Είναι κάτι που φαίνεται εξωπραγματικό. Ενας συνδυασμός, μια απειλή, κάτι που συχνά υπάρχει σε μία θέση, αλλά δεν το... φαντάζεσαι! 23. Κάρφωμα: Ενα οποιοδήποτε κομμάτι ιδίου χρώματος, που είναι καρφωμένο από αντίπαλο κομμάτι (στη διαγώνιο, την κάθετο ή την οριζόντια) κι έτσι δεν μπορεί να παίξει γιατί πίσω του βρίσκεται ο Ρουά, η βασίλισσα, ένας Πύργος ή κι ένα ελαφρύ κομμάτι που δεν υποστηρίζεται. 24. Τέμπο και οποζισιόν: Κέρδος ή χάσιμο κινήσεων (χρόνου) από άσκοπες ή όχι καλά υπολογισμένες κινήσεις. Με τη σωστή οποζισιόν (δηλαδή τη μικρή ή μεγάλη απέναντι θέση των δύο βασιλιάδων), μπορείς επίσης να κερδίσεις τέμπο. 25. Αιχμαλωσία - Αν πασάν: Ειδικός κανονισμός του σκακιού που γίνεται μόνο μεταξύ πιονιών. Τα μαύρα πρέπει να έχουν φθάσει στην 4η οριζόντια, ενώ τα λευκά πιόνια πρέπει να έχουν φθάσει στην 5η οριζόντια. Αναλυτικά έχουμε αναφερθεί στο «Ρ» στις 6 Ιούλη 2008.

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου ο Γάλλος προβληματίστας Φρανσουά Λαζάρ δημιούργησε την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα αυτή την εξαίρετη «μινιατούρα», τη λύση της οποίας θα βρείτε σ' άλλο σημείο της σκακιστικής στήλης. Λοιπόν, παίζουν τα λευκά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ