Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κλιμάκωση με αιχμή τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Συγκέντρωση χτες στο Ηράκλειο και σήμερα στη Λάρισα. Σε απεργιακούς ρυθμούς οι ταξικές δυνάμεις και στο Δημόσιο

Με κάθε μέσο και μορφή πάλης, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ εντείνουν τον αγώνα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, προετοιμάζοντας τις δυνάμεις τους για απεργιακή αναμέτρηση σε όλα τα μέτωπα. Παράλληλα με τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και τις καθημερινές εξορμήσεις, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα συνεδριάζουν και αποφασίζουν την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία και με αιχμή το ζήτημα των ΒΑΕ.

Χτες, εργαζόμενοι του Ηρακλείου, με κάλεσμα της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεκινώντας από τη Νομαρχία, όπου μίλησε ο Γιώργος Στεφανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα στη Λάρισα, με συγκέντρωση που διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αύριο, συγκέντρωση οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, στις 7.30 μ.μ. στον Αγιο Μηνά, ενώ στις 2 Οκτώβρη αντίστοιχη συγκέντρωση οργανώνει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Στο Δημόσιο

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται οι ταξικές δυνάμεις και στο Δημόσιο, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στον επιχειρούμενο από την κυβέρνηση αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), να διεκδικήσουν την ένταξη και άλλων επαγγελμάτων στο θεσμό και να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Αυτό το πλαίσιο πάλης πρόβαλε η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ) και στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μεταξύ 15 και 21 Οκτώβρη, με πιο πιθανή ημερομηνία την 21η. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί ύστερα από συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ. Ανάμεσα σε άλλα, η ΤΑΔΗΣΥ αναδεικνύει την ανάγκη διεκδίκησης 1.400 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό με ανάλογη αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια, σχολιάζοντας ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορους κλάδους για επιδόματα ενισχύουν την τακτική των κυβερνήσεων για διάσπαση και χειραγώγηση των εργαζομένων.

Από τη μεριά της, στη χτεσινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αρκέστηκε σε αιτήματα ενσωματωμένα στη λογική της διαχείρισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμμένει στο αίτημα για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου, το οποίο εδώ και χρόνια αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις προκειμένου να κερδίζουν χρόνο μέσα από ατέρμονες συζητήσεις και, ταυτόχρονα, να υλοποιούν και να εντείνουν την εισοδηματική πολιτική λιτότητας. Οπως και το αίτημα για εφαρμογή του θεσμού των ΒΑΕ στο Δημόσιο, το οποίο παραβλέπει ότι το περιεχόμενο του θεσμού είναι πίσω από τις σημερινές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ