Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκρηκτική ηρεμία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η προγραμματισμένη συζήτηση στο Κογκρέσο για την έγκριση του διατάγματος προσφυγής σε δημοψήφισμα πλησιάζει και ο πρόεδρος Εβο Μοράλες απηύθυνε για άλλη μία φορά έκκληση στους κυβερνήτες της Σάντα Κρους, του Μπένι, της Ταρίχα και της Τσουκισάκα να υπογράψουν το «εθνικό σύμφωνο», ώστε «στη χώρα να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα».

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο Μοράλες παρόντων του απεσταλμένου του UNASUR, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Χιλής, Γκαμπριέλ Βαλντές, και του απεσταλμένου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Ντάντε Καπούτο, τόνισε σύμφωνα με τον «Τελεσούρ» ότι η νέα πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση «εναρμονίζει, διορθώνει, βελτιώνει και εξασφαλίζει το ζήτημα της αυτονομίας», νευραλγικό ζήτημα και θέμα αιχμής των κυβερνητών της ολιγαρχίας και το μόνο που απομένει είναι «η υπογραφή της συμφωνίας, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα» τόνισε ο Μοράλες.

Πάντως, οι κυβερνήτες ζητούν «πίστωση χρόνου»... ενώ ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα εξέφρασε εκ νέου αμφιβολίες για τη «βούληση» της αντιπολίτευσης να συναφθεί μία συμφωνία.

«Υπάρχουν ενδείξεις που συνηγορούν ότι η αντιπολίτευση δεν έχει τη βούληση να υπογράψει κάποιο έγγραφο για μία διευρυμένη συμφωνία», τόνισε ο Γκαρσία, έπειτα από τον τετραήμερο διάλογο με τους κυβερνήτες και λίγο πριν την έναρξη του νέου γύρου.

Την ίδια στιγμή συνεχώς ενισχύονται τα μπλόκα των λαϊκών, αγροτικών και ιθαγένικων οργανώσεων περιμετρικά της Σάντα Κρους και οι οργανώσεις δηλώνουν ότι θα «συνεχίσουν την πολιορκία μέχρι να υπάρξει συμφωνία». Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις υπέρ της άμεσης προσφυγής σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος και της τιμωρίας του πρώην κυβερνήτη του Πάντο, Λεοπόλντο Φερνάντες, που κρατείται ώστε να δικαστεί. Τέλος, ο πρόεδρος Μοράλες ανακοίνωσε ότι ο αντιναύαρχος Λαντελίν Μπαντέιρας αναλαμβάνει χρέη κυβερνήτη στο Πάντο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ