Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Η με αμερικανική στήριξη επιθετικότητα της Αιθιοπίας οξύνει την κατάσταση

Αποχωρούν οι άμαχοι από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου

Associated Press

Αποχωρούν οι άμαχοι από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα του σομαλικού λαού από τη συνεχιζόμενη αμερικανο-αιθιοπική επέμβαση στο Αφρικανικό Κέρας, αφού κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αποστολή «κυανοκράνων» της Αφρικανικής Ενωσης, τα αιθιοπικά κατοχικά στρατεύματα και τους ισλαμιστές ένοπλους, σε κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Από τη Δευτέρα ως χτες οι νεκροί άμαχοι κυμαίνονταν σε 50 με 60 ενώ οι πολυτραυματίες ήταν πάνω από 300. Χαρακτηριστικά γιατροί των δύο νοσοκομείων του Μογκαντίσου ανέφεραν πως η κατάσταση είναι απελπιστική αφού προχτές βράδυ οι τραυματίες πολίτες κατέφθαναν με ρυθμό 30 άτομα την ώρα... «Πιο πολλά άτομα έχουμε στους προαύλιους χώρους του νοσοκομείου παρά μέσα» έλεγε χαρακτηριστικά γιατρός του νοσοκομείου Μεδίνα, προσθέτοντας ότι το προσωπικό είναι λιγοστό και όσοι έχουν απομείνει δουλεύουν μένοντας άυπνοι πάνω από 48ωρο...

Η έξαρση των συγκρούσεων στο Μογκαντίσου οφείλεται σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων ισλαμιστών ανταρτών της «Ισλαμικής Ενωσης Δικαστηρίων» που επιδιώκουν να καταλάβουν στρατηγικά τμήματα της πρωτεύουσας.

Μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, οι ΗΠΑ επιβράβευσαν την κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι που αδημονεί να βρει τρόπους για απεγκλωβισμό περίπου 6.000 Αιθιόπων στρατιωτών απ' τον όλεθρο που έχουν προκαλέσει (με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον) στη Σομαλία. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη χορήγηση «βοήθειας» 151 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση τάχα της αιθιοπικής «Υγείας και Παιδείας». Συνολικά εφέτος η Ουάσινγκτον θα διαθέσει πάνω από 900 εκατ. δολάρια (610 εκατ. ευρώ) στην Αιθιοπία, που εδώ και μία διετία έχει γίνει σύμμαχος των ΗΠΑ στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας...

Με τις εξελίξεις αυτές έρχεται να «δέσει» και η προσπάθεια που κάνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με το πρόσχημα της πειρατείας πλοίων προετοιμάζουν νέες επεμβάσεις στην περιοχή του Κόλπου του Αντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ