Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενισχύεται ο ενιαίος κατασταλτικός μηχανισμός

Ομόφωνη απόφαση χτες των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ

Στην τελική ευθεία μπήκε χτες η διαμόρφωση της ενιαίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με σχετική ομόφωνη απόφασή τους, οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των κρατών - μελών οριστικοποίησαν το κείμενο του «ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο». Τον Οκτώβρη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα κληθεί να το επικυρώσει.

Η ΕΕ εκσυγχρονίζει και ενισχύει το κατασταλτικό της «δίχτυ» σε βάρος των αλλοδαπών, με φυλακίσεις των «παράνομων», υπονόμευση του θεσμού του πολιτικού ασύλου και ενίσχυση των Σωμάτων που θα ελέγχουν τα σύνορα, με βελτίωση των λεγόμενων τεχνικών αποτροπής εισόδου μεταναστών και προσφύγων στα κράτη - μέλη.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής αυτής, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, θα είναι η «ουσιαστική υποστήριξη της ανάπτυξης των χωρών καταγωγής και διέλευσης μεταναστών και η σφυρηλάτηση της συνεργασίας μαζί τους». Με άλλα λόγια, η ΕΕ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την παράνομη μετανάστευση, όπως χαρακτηρίζει το φευγιό των εξαθλιωμένων εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, προωθεί τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα.

Αλλος «πυλώνας» αυτής της πολιτικής θα είναι, όπως υπογράμμισε ο Πρ. Παυλόπουλος, η «οργάνωση και ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας υποδοχής». Η πολιτική αυτή αφορά στην ελεγχόμενη ένταξη στην αγορά εργασίας όσων μεταναστών είναι αναγκαίοι για την εξυπηρέτηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή, τη δημιουργία μιας άκρως ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ενισχύοντας την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, τη «μαύρη» εργασία, την υπονόμευση των κοινωνικών παροχών. Στόχος θα είναι και η απασχόληση μεταναστών υψηλής ειδίκευσης.

Στήνουν μηχανισμό πληροφοριοδοτών

Οσον αφορά «την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης», στα πλαίσιά της όσοι αλλοδαποί καταφεύγουν στην ΕΕ και χαρακτηρίζονται «παράνομοι», θα κρατούνται μέχρι και 18 μήνες, με απαγόρευση ακόμα και νόμιμης επανόδου στο κράτος - μέλος που τους απέλασε για πέντε χρόνια τουλάχιστον. Αν, δε, «συνεργαστούν» με τις αρχές, ίσως και να μην απελαύνονται. Στην ουσία, πατώντας πάνω σε ένα μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα, οι αρχές των κρατών - μελών της ΕΕ θα επιχειρήσουν να «στήσουν» ένα χαφιέδικο μηχανισμό. Και παραμένει ερώτημα τι ρόλο θα παίζουν και εάν θα συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες και για ποιους σκοπούς.

Το κείμενο περιλαμβάνει και τη ...δημιουργία μιας «Ευρώπης ασύλου», όταν ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στις χώρες - μέλη της ΕΕ μειώθηκε πέρυσι για 6η συνεχή χρονιά, παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη το άσυλο έχει αυξηθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 25.113 αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2007, μόνο σε 140 περιπτώσεις έγινε δεκτή η χορήγηση της προσφυγικής ιδιότητας. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας ασύλου που θα διαμορφωθεί μέχρι το 2012, ενώ το 2009 θα συγκροτηθεί ευρωπαϊκό γραφείο στήριξης «με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ανάμεσα στα κράτη - μέλη πληροφοριών, καλών πρακτικών και εμπειριών σε θέματα ασύλου».

Οσον αφορά στη λεγόμενη θωράκιση των συνόρων της ΕΕ, θα ενισχυθεί με όλα τα αναγκαία μέσα ο μηχανισμός Frontex ώστε να διευκολυνθεί η σταδιακή μετεξέλιξή του με πορεία ανάλογη εκείνης της Europol. Ο Frontex δημιουργήθηκε το 2005 και αποτελεί στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα με υπερκρατικές εξουσίες, με κοινή εκπαίδευση του προσωπικού του και κοινές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ