Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΠΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγοραίος προσανατολισμός

Στην εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, με χειροτέρευση των οικονομικών όρων του προσανατολίζεται η κυβέρνηση με «εργαλείο» το ΕΣΠΑ («Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς», ουσιαστικά το νέο ΚΠΣ) για την περίοδο 2007-2013.

Σήμερα το πρωί προγραμματίζεται σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, του Μ. Λιάπη, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και υπηρεσιακών φορέων, για ένταξη «έργων πολιτισμού στο ΕΣΠΑ». Η συνάντηση απλώς θα υπογραμμίσει τον αντιδραστικό προσανατολισμό του ΕΣΠΑ για ακόμη μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον πολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις «Βασικές κατηγορίες Δράσεων» του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται η «Κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του Πολιτισμού».

Πριν λίγες βδομάδες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Πολιτισμού εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε πως η κρατική οικονομική στήριξη στον πολιτισμό θα παραμείνει στα ίδια άθλια επίπεδα, με τις ανάγκες να αντιμετωπίζονται «βάσει προτεραιοτήτων» και «αντικειμενικών δεδομένων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ θα είναι «σφιχτή» για τις πραγματικές πολιτιστικές ανάγκες του τόπου, αλλά γενναιόδωρη στον αγοραίο προσανατολισμό του πολιτισμού. Θυμίζουμε ότι το Γενάρη του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε «ανάγλυφα» το βασικό «μπούσουλα» αυτής της επιλογής: «Ο πολιτισμός αποτελεί σήμερα έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας (...). Τα μνημεία και μουσεία της χώρας αποτελούν πόλους, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, προσδίδοντας υπεραξία στην περιοχή όπου βρίσκονται», «η τουριστική βιομηχανία αποτελεί για την Ελλάδα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς μέσα και γύρω από αυτήν δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για επενδύσεις» σε τομείς - «φιλέτα» (μουσεία, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βεργίνα κ.ά.). Το καλοκαίρι στη Βουλή ο Μ. Λιάπης τόνισε ότι «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στον πολιτισμό» και ότι δεν πρέπει να ισχύει ένα «κρατικοκεντρικό σύστημα». Ετσι, το κεφάλαιο «ακονίζει» τα δόντια του για την «εξασφαλισμένη» χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013 που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ