Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση

Την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009

Κλιμακώνει την επίθεσή της η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, εκμεταλλευόμενη άριστα το γενικότερο πολιτικό κλίμα που, με αφορμή το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και τις ανακατατάξεις που έχουν δημιουργηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, κυβερνητικό ανασχηματισμό κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όπου εξετάστηκαν το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009 (θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής) και οι θέσεις που θα διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση των συμβουλίων «ΕΚΟΦΙΝ» και «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του επικαλέστηκε τη διεθνή οικονομική κρίση, για να δικαιολογήσει την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, η οποία με ταξική συνέπεια αφαιρεί εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι, μίλησε και πάλι για «δύσκολη περίοδο» που περνά η διεθνής οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κάποιες επιπτώσεις και στην Ελλάδα».

Με την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2009, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει - σε πολλά μέτωπα - την αντιλαϊκή της επίθεση, όπως:

  • Η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Η επώδυνη για τους ασφαλισμένους διαδικασία της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων που ξεκίνησε από την 1η Οκτώβρη.
  • Την αφόρητη ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και θα ενταθεί με τη νέα άνοδο των επιτοκίων και τις συνεχιζόμενες «ελεύθερες» ανατιμήσεις στα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Τα μηνύματα από το νέο προϋπολογισμό, τα έχει ήδη λάβει ο ελληνικός λαός, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον προηγούμενο Αύγουστο, με το οποίο επιβάλλονται νέα σκληρά φορολογικά μέτρα, ενώ παράλληλα επιχειρείται άγρια περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με τα νέα μέτρα καταργείται το αφορολόγητο (για εισοδήματα έως 10.500 ευρώ) για επαγγελματοβιοτέχνες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10% στην πρώτο κλιμάκιο της φορολογικής κλίμακας. Στο δε σκέλος των δαπανών προβλέπεται η κατάθεση τριετών επιχειρησιακών σχεδίων, ισολογισμών και απολογισμών από Νοσοκομεία, ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ επανέρχεται και η λίστα φαρμάκων. Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι και η επαναφορά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς και νέες αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, μη εξαιρουμένου και του ΦΠΑ. Οι πρόσφατες όμως ανακατατάξεις που δημιουργήθηκαν σε κυβέρνηση και κόμμα, τους έχουν εξαναγκάσει σε τακτική υποχώρηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από την προσπάθεια επιβολής των μέτρων σε μεταγενέστερο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ