Κυριακή 5 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπάρχουν και κερδισμένοι

Αλλο ένα «κανόνι» έσκασε στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Με συνοπτικές διαδικασίες η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε κατάσχεση της αποταμιευτικής, επενδυτικής και δανειστικής τράπεζας Washington Mutual και πούλησε το ενεργητικό της στην JP Morgan για 1,9 δισ. δολάρια.

Η Washington Mutual, που ιδρύθηκε το 1889, έχει ενεργητικό 307 δισ. δολαρίων, καταθέσεις 188 δισ. δολαρίων, 2.339 υποκαταστήματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ και περίπου 43.000 υπαλλήλους, είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 80% φέτος μετά τις τεράστιες ζημιές των 6,1 δισ. δολ. που εμφάνισε στο 9μηνο μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Ιουνίου 2008.

Η κατάρρευση της Washington Mutual είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία, υποσκελίζοντας αυτήν της Continental Illinois που έκλεισε το 1984 με ενεργητικό 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ερχεται μετά την πρόσφατη διάσωση των στεγαστικών κολοσσών Fannie Mae, Freddie Mac και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας των ΗΠΑ AIG από την κυβέρνηση, την πτώχευση της Lehman Brothers και την εξαγορά της επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch από την Bank of America.

Η JP Morgan, που την αγόρασε, δεν πρόκειται να φορτωθεί τις υποχρεώσεις της, αυτές τις φορτώνονται οι φορολογούμενοι πολίτες. Με τη συμφωνία αυτή γίνεται η μεγαλύτερη σε καταθέσεις τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παραμένει δεύτερη σε χρηματιστηριακή αξία. Η JP Morgan, που αγόρασε νωρίτερα φέτος και την υπό χρεοκοπία Bear Stearns, δείχνει να εξελίσσεται σε έναν από τους βασικούς παίκτες στη μετά την κρίση περίοδο.

Αυτή εξάλλου είναι η άλλη όψη του νομίσματος της οικονομικής κρίσης, η συγκεντροποίηση που οδηγεί σε νέους ακόμη μεγαλύτερους οικονομικούς κολοσσούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ