Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Σε ρότα ... ιδιωτικοποίησής του

Μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε, χτες, και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ το καταψήφισαν και στη χτεσινή κατ' άρθρο συζήτηση. Στη χτεσινή συζήτηση, για μια ακόμη φορά οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέκριναν τις κυβερνητικές επιλογές του δικομματισμού στον τομέα του Πολιτισμού, οι οποίες, όπως επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν τον Πολιτισμό «στοιχείο» της αγοράς.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Ε. Μελά, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί το Μουσείο Ακρόπολης έμμεσα, «με περίτεχνο τρόπο» και πρόβλεψε ότι - αργά ή γρήγορα - η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να το ιδιωτικοποιήσει και πλήρως, μετατρέποντάς το σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Υπογράμμισε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου θα μετέχουν άτομα απροσδιόριστων προσόντων, τα οποία θα επιλέγει ο υπουργός, ενώ από τη σύνθεσή του θα λείπουν οι κατεξοχήν αρμόδιοι, δηλαδή οι αρχαιολόγοι. «Τα δε έσοδά του», είπε η βουλευτής, ξεκόβονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, «με αποτέλεσμα να ζημιωθούν και τα μικρότερα μουσεία, που, ήδη, φυτοζωούν». Τέλος, η Ε. Μελά σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού δίνουν στον Πολιτισμό μόλις το 0,5% του προϋπολογισμού και θέλουν τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ σε συνεχή εργασιακή ομηρία και υπό ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κ. Καζάκος, υπογράμμισε ότι οι μόνοι ικανοί να μιλούν για το Μουσείο Ακρόπολης είναι οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι «έφαγαν τη ζωή τους για να βρουν, να ανασύρουν, να χρονολογήσουν και να ταξινομήσουν» τα αρχαιολογικά ευρήματα. Απάντησε δε στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «ο Σύλλογος των αρχαιολόγων είναι συντεχνιακό σωματείο και όχι σωματείο επιστημόνων!», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ βαρύ για τους αρχαιολόγους, οι οποίοι είναι πολύ υψηλά στην εκτίμηση και τη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η αντίληψη αυτή (της κυβέρνησης) σας επέτρεψε χθες να αναθέσετε στα ΜΑΤ να κυνηγούν τους αρχαιολόγους στους διαδρόμους και τα γραφεία του υπουργείου Πολιτισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο Μουσείο Ακρόπολης... «υπεράνω όλων»! (2009-08-28 00:00:00.0)
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά (2008-10-07 00:00:00.0)
Το ΤΑΠΑ θα «ταΐζει» πολλούς... (2008-09-18 00:00:00.0)
Κυβερνητικό «έτσι θέλω» στου Μακρυγιάννη (2002-09-21 00:00:00.0)
Καταστροφική χωροθέτηση (2002-04-30 00:00:00.0)
Αν και "παράνομα", απεργούν (1997-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ