Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος θυμάται το πετρέλαιο;

Ο «μαύρος χρυσός» αποτελούσε πριν από έξι μήνες το μοναδικό θέμα συζήτησης στους κόλπους της διεθνούς οικονομίας, τότε που όλοι προσπαθούσαν να μαντέψουν σε ποιο ύψος θα φθάσει η τιμή του. Τότε που πολλοί από τους «αναλυτές» της αγοράς υποστήριζαν ότι πολύ σύντομα θα φτάναμε στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου μετατράπηκε τις τελευταίες βδομάδες σε κάθετη πτώση. Την περασμένη Πέμπτη, έπεσε και κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι!

Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, η μείωση ήταν μεγαλύτερη από 50%.

Θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει αυτήν την εξέλιξη με τη διεθνή οικονομική κρίση. Στο βαθμό, όμως, που θα είχαμε μείωση της ζήτησης και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Κάτι τέτοιο, όμως, προς το παρόν δε σημειώνεται. Παρ' όλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν.

Η ραγδαία μείωση των διεθνών τιμών θα έπρεπε να αντανακλάται σε ανάλογη μείωση των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων. Ομως, διυλιστήρια και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να κρατούν τις τιμές στα ύψη, αποκομίζοντας εν μέσω της κρίσης τεράστια κέρδη.

Από την άποψη αυτή, επιβεβαιώνονται και οι αναλύσεις που απέδιδαν την καλοκαιρινή κούρσα των τιμών στα υπερκέρδη των εταιρειών και των «κερδοσκόπων» της χρηματιστηριακής αγοράς του πετρελαίου.

Ετσι, μέσα στον ορυμαγδό της διεθνούς οικονομικής κρίσης, πέρασε απαρατήρητη η δήλωση του επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Αλ Σιστάνι, ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής, αν η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από 90 δολάρια το βαρέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ