Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ
Εντοπίστηκε γάλα με μελαμίνη;

Κατασχέθηκε ένας τόνος κινεζικού γάλακτος στη γειτονική χώρα

Στην κατάσχεση ποσότητας ενός τόνου γάλακτος που είχε εισαχθεί παράνομα από την Κίνα προχώρησαν χτες οι αρμόδιες αρχές της Ιταλίας. Το γάλα φυλασσόταν σε αποθήκες λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάπολη και αρχικά η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Λούκα Ζάια δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας ότι το γάλα που κατασχέθηκε ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη. Στη συνέχεια όμως αξιωματούχος της ιταλικής περιβαλλοντικής αστυνομίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε περίπου δέκα ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν όντως η ποσότητα γάλακτος ήταν επιμολυσμένη με τη συγκεκριμένη χημική ουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που οδήγησαν ακόμη και σε θανάτους βρεφών τα οποία είχαν καταναλώσει γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή κινέζικων προϊόντων που περιέχουν γαλακτομικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ο κίνδυνος για τους ενήλικους είναι περιορισμένος, ωστόσο τα παιδιά που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία περιέχουν το επικίνδυνο γάλα (μπισκότα, καραμέλες γάλακτος, σοκολάτες γάλακτος, παγωτά κλπ.) ενδέχεται να υπερβούν το όριο ασφαλείας κατά τρεις φορές. Υψηλά ποσοστά μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια, πέτρα).

Επίσης, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη επισήμανε ότι «δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα», στο πλαίσιο της συνολικότερης απαγόρευσης εισαγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε εδάφη κρατών - μελών της ΕΕ. Αντιστοίχως και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας για τις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, προκύπτει ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα.

Ωστόσο, αν τελικά αποδειχτεί ότι το γάλα που κατασχέθηκε στην Ιταλία ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη, τότε τα δεδομένα για τη χώρα μας αλλάζουν, μιας και οι εισαγωγές προϊόντων από χώρες - μέλη της Κοινότητας δεν υπόκεινται σε ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ