Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2009
Σαφής ο ταξικός του προσανατολισμός

Αρχισε η συζήτηση του προσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή. Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου

Για έναν ακόμη «ταξικό προϋπολογισμό» που διαιωνίζει και διευρύνει τις ανισότητες, έκανε λόγο χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, στη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού που συνεχίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως είπε, «ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο αναδιανομής του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου», προσθέτοντας πως ο φετινός προϋπολογισμός διαθέτει στοιχεία που τον καθιστούν αφερέγγυο ακόμη και με τα μέτρα των κυβερνώντων.

Κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Τόνισε πως λεγόμενη χρηματοπιστωτική κρίση «είναι κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος» ακριβώς επειδή «είναι βαθιές και οξύτατες οι αντιφάσεις και αντιθέσεις του».
  • Σημείωσε, με αφορμή τα μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πως «κανένας μηχανισμός όσο ισχυρός κι αν είναι δεν μπορεί να ματαιώσει τη δράση των νόμων της κοινωνικής εξέλιξης», επειδή - όπως τόνισε - «είναι κρίση του συστήματος και όχι κρίση που προέρχεται από λαθεμένες κινήσεις».
  • Στιγμάτισε το γεγονός ότι έντεχνα αποσιωπάται πως «η κρίση δεν έχει μόνο χαμένους αλλά και κερδισμένους» αφού «θα συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λίγα χέρια μέσω συγχωνεύσεων, ενώ θα γίνουν απολύσεις».
  • Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2009, ως - με βάση το προσχέδιο - «αφερέγγυο», καθώς όπως παρατήρησε οι βασικοί οικονομικοί άξονες της λογικής του τίθενται υπό αμφισβήτηση και με τα δεδομένα της ΝΔ.
  • Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν σκοπεύει να βάλει «πρόσθετους φόρους» προκειμένου να καλύψει «τα 28 δισ. ευρώ» που προανήγγειλε για την ενίσχυση των τραπεζιτών.
  • Σχολίασε ότι «δεν μπορεί να ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και να κρατικοποιούνται οι ζημιές» ζητώντας «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ