Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ»
Κέρδισαν τη μάχη οι ναυτεργάτες

Με οργανωτές τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κράτησαν το καράβι στον Πειραιά μέχρι να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφου, δίνοντας απάντηση σε πλοίαρχο και εφοπλιστή

Οι ναυτεργάτες του πλοίου συζητούν για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης
Οι ναυτεργάτες του πλοίου συζητούν για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης
Μια ακόμα κατάκτηση μετρούν οι ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και οι ναυτεργάτες που συσπειρώθηκαν μαζί τους στην αναμέτρηση με την εφοπλιστική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, όπως αυτή εκδηλώθηκε, αυτή τη φορά, στο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ».

Ο πλοιοκτήτης εφοπλιστής Σπανός, με τον πλοίαρχο, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα τα «κεφάλια μέσα» στο πλήρωμα, την περασμένη Δευτέρα και ενώ το πλοίο ήταν εν πλω, με προορισμό τη Σάμο, ανακοίνωσαν σε έναν από τους ναύτες ότι απολύεται. Πριν αποπλεύσει το πλοίο, το πλήρωμα είχε κάνει επίσχεση εργασίας, απαιτώντας τα δεδουλευμένα του. Η απόλυση του ναύτη ήταν η «απάντηση» του εφοπλιστή στην κινητοποίηση του πληρώματος. Ομως, η όλη επιχείρηση τσακίστηκε από την αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων και των ναυτεργατών.

Το πλήρωμα ενημέρωσε τα ταξικά σωματεία για την ανακοίνωση της απόλυσης και ότι ο καπετάνιος είχε φτάσει να απαιτήσει από το ναύτη να του παραδώσει τα κλειδιά της καμπίνας του, δηλώνοντάς του ότι για να κοιμηθεί θα έπρεπε να πληρώσει στο λογιστήριο για καμπίνα επιβατών. Οταν το πλοίο έφτασε στη Σάμο, με παρέμβαση των δύο σωματείων αποτράπηκε η απόλυση του ναύτη από το λιμεναρχείο του νησιού.

Οταν προχτές Τετάρτη το πλοίο έφτασε στον Πειραιά, δυνάμεις των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ναυτεργάτες το ακινητοποίησαν, κάνοντας καθαρό προς εφοπλιστή και ΥΕΝ ότι δεν πρόκειται να εκτελέσει το δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο για τις 5.15 το απόγευμα της Τετάρτης, αν δε γινόταν οριστική ανάκληση της απόλυσης και δε λαμβάνονταν τα προβλεπόμενα μέτρα σε βάρος του πλοιάρχου. Τη νύχτα της Τετάρτης η απόλυση ανακλήθηκε, ο πλοίαρχος μπήκε στη θέση του - μαζί με αυτόν και ο εφοπλιστής - και το πλοίο απέπλευσε.

Την αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών και της συσπείρωσής τους με τις ταξικές δυνάμεις αναδεικνύει και η χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ. Με ευθύνη του αντιπροέδρου Ν. Κουλάδη, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου, και του ΥΕΝ, αποκλείστηκε από τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, προκειμένου να πάρουν απόφαση για νέα ελευθεροπλοΐα στα πλοία του εφοπλιστή Μανούση, ο οποίος έχει καταφεσώσει το Ταμείο! Ετσι, τα πλοία «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» θα κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι και τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν ακινητοποιηθεί εδώ και μήνες.

Χαιρετίζουν τους απεργούς ναυτεργάτες

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα στέλνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Παν. Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών, στους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, τους εργαζόμενους και ειδικά τη νεολαία, που, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, περιφρούρησαν στους καταπέλτες την προχτεσινή 24ωρη απεργία στα ακτοπλοϊκά πλοία και ρυμουλκά. Τα τρία σωματεία τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες με τη συμπαράσταση των εργαζομένων απομόνωσαν τις δυνάμεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση, σε ΠΝΟ, ΕΚ Πειραιά, ΓΣΕΕ. «Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας - υπογραμμίζουν - συνεχίζουμε με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, ανοίγουμε δρόμους καλύτερης οργάνωσης των ναυτεργατών μέσα και έξω από τα πλοία, δυναμώνουμε το μέτωπο της ταξικής πάλης, διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε και το κεφάλαιο μας κλέβει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ