Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στους τόπους δουλειάς η μάχη της κάλπης

Σε ένα από τα εργοτάξια, όπου ψήφισαν μαζικά οι εργάτες, βρέθηκε ο «Ρ» και συζήτησε μαζί τους

Κάλπες στήνονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς (φωτ.: από την ψηφοφορία σε εργοτάξιο της «Arcon», στην Πειραιώς)
Κάλπες στήνονται καθημερινά στους τόπους δουλειάς (φωτ.: από την ψηφοφορία σε εργοτάξιο της «Arcon», στην Πειραιώς)
Με την κάλπη να στήνεται σε μεγάλα εργοτάξια και το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες να «απλώνεται» καθημερινά εκεί όπου οι οικοδόμοι δουλεύουν και κατοικούν, κορυφώνεται η εκλογική μάχη για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά και στα τοπικά παραρτήματα του συνδικάτου, Δευτέρα - Σάββατο από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

Η ίδια η επαφή με τους εργάτες του κλάδου μαρτυρά την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Επιβεβαιώνει τη σημασία που έχουν οι εκλογές για τη μαχητικοποίηση του συνδικάτου, την ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση και πάλη των οικοδόμων, σε συντονισμό με όλη την εργατική τάξη, για την απόκρουση της νέας αντεργατικής και αντιασφαλιστικής λαίλαπας που ετοιμάζουν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ενώ η ακρίβεια μαστίζει, «για να τα βγάλω πέρα με την οικογένειά μου, χρειάζομαι 2.000 ευρώ το μήνα», δήλωσε στο «Ρ» ο 51χρονος Ελέζι Ελές, αναδεικνύοντας γιατί οι εργάτες δεν έχουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Γιατί πρέπει μαζικά να συσπειρωθούν και να παλέψουν μέσα από το συνδικάτο τους, να προλάβουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. «Δε γίνεται να δουλεύουμε μέχρι τα 65, δεν αντέχουμε», σχολιάζει ο εργάτης για τις συνέπειες που έχει η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» και επιβεβαιώνει πως τίποτα δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάος που χωρίζει τα συμφέροντα εργοδοτών και εργατών, όσο κι αν πασχίζουν να πείσουν για το αντίθετο οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

«Πρέπει να μειωθούν οι ώρες που δουλεύουν οι εργάτες, να μειωθούν και τα χρόνια», τονίζει ο Δήμο Αλεξάντρ, μιλώντας για τις αιτίες που προκαλούν δεκάδες εργατικά «ατυχήματα». «Στο Ολυμπιακό Χωριό είδε άνθρωπο να σκοτώνεται», σχολιάζει ένας συνάδελφος δίπλα του.

«Το σωματείο είναι η φωνή μας...»

«Η δουλειά έχει πέσει, υπάρχει κόσμος που ψάχνει για μεροκάματο εδώ και μήνες», μετέφερε την ανασφάλεια που προκαλεί η ανεργία ο 26χρονος Σάντο Εντουαρντ. Το επίδομα που δίνει ο ΟΑΕΔ είναι ψίχουλα, δε φτάνει για τίποτα, συμπληρώνει μ' ένα πικρό χαμόγελο. Μόνο για να ανανεώσουμε τα χαρτιά μας εγώ κι η γυναίκα μου, πρέπει να πληρώσουμε τώρα πάνω από 1.000 ευρώ, εξηγεί ο Λεονάρντ. «Βάλε και τις μέρες που θα χάσεις απ' τη δουλειά για να περιμένεις... Οχι, η γυναίκα μου δε δουλεύει, πρέπει να φυλάει το παιδί. Αφού δεν υπάρχουν δωρεάν παιδικοί σταθμοί...».

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οξύνονται καθημερινά. Η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι μονόδρομος. «Το σωματείο είναι η φωνή του εργαζόμενου», συμπεραίνει ο 24χρονος Γκέργκι που δουλεύει απ' τα 15 του χρόνια. «Πρέπει να είναι ισχυρό!»


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ