Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Περιμένοντας... το ΕΣΠΑ

ICON

Γενικόλογες «υποσχέσεις» για την πορεία των αναστηλωτικών έργων «μοίρασε» χτες από την Ακρόπολη ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης. «Διαβεβαίωσε» τους αρχαιολόγους και το προσωπικό των έργων «ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους, γενναιόδωρη, όπως πάντα, για να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια». Ομως, δε μίλησε συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση, παρότι η ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) ζητά 15 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση των έργων από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013, ουσιαστικά «Δ' ΚΠΣ»).

Εκτός από το γεγονός ότι ο πολιτισμός στο ΕΣΠΑ αντιμετωπίζεται με εντελώς αγοραία κριτήρια, όπως και με τα προηγούμενα «πακέτα», οι υπουργικές «διαβεβαιώσεις» μάλλον δεν εφησυχάζουν κανέναν: Τον περασμένο Απρίλη οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ έθεσαν ζήτημα διακοπής των έργων στην Ακρόπολη, αφού 2 εκατ. ευρώ που έπρεπε να έχουν δοθεί από την αρχή του χρόνου (και από κοινοτικούς πόρους) δε δόθηκαν μέχρι τότε. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και τον Απρίλη του 2005, οπότε οι συμβασιούχοι στις αναστηλώσεις με κινητοποιήσεις απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων.

Ετσι και αυτή η κυβέρνηση απλώς εκμεταλλεύεται το μεράκι και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, οι οποίοι κατάφεραν μέχρι τώρα να αναστηλώσουν τη δυτική αίθουσα των Προπυλαίων και ολοκληρώνουν την ανατολική πλευρά. Στον Παρθενώνα ολοκληρώνεται η αναστήλωση της βόρειας πλευράς: Ανατοποθετήθηκαν όλοι οι κίονες και ολοκληρώνεται άμεσα η ανατοποθέτηση των 27 επιστυλίων (αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται πάνω από τους κίονες). Στο δυτικό τμήμα της βόρειας πλευράς θα τοποθετηθούν αντίγραφα 6 μετοπών (οι αρχαίες μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης).

Ανατοποθετούνται οι κίονες του ναού της Αθηνάς Νίκης και χυτεύθηκαν τα αντίγραφα των λίθων της ζωφόρου (τα αυθεντικά μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης). Στο Ερέχθειο συνεχίζεται ο καθαρισμός, με λέιζερ, της οροφής που στήριζαν οι Καρυάτιδες.

Επιπλέον, εγκαθίσταται, σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, δίκτυο 6 επιταχυνσιογράφων (όργανα καταγραφής σεισμού) για να μελετηθεί η στατική αντοχή του βράχου και των μνημείων του. Δύο επιταχυνσιογράφοι έχουν εγκατασταθεί από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Mie του Τόκιο.

Η ΥΣΜΑ ετοιμάζει αίθουσα «εικονικής πραγματικότητας» στο νέο Μουσείο, όπου θα προβάλλονται στερεοσκοπικές ταινίες με την ιστορία των μνημείων και των αναστηλώσεων. Θα εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς ενημερωτικούς σταθμούς στην Ακρόπολη και δημιουργεί διαδικτυακή πύλη, με ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ