Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σκανδαλώδης αποκλεισμός του ΚΚΕ

Ο σκανδαλώδης αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα δελτία ειδήσεων αποδεικνύεται περίτρανα και από την έρευνα «Παρακολούθηση του βαθμού και τρόπου προβολής των πολιτικών κομμάτων και προσώπων από τα δελτία ειδήσεων της ελληνικής τηλεόρασης», που παρουσίασε χτες το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Προκλητικά, οι υπεύθυνοι και οι ιδιοκτήτες των σταθμών, που φέρουν ουσιαστικά την ευθύνη, αποκλείουν από τα δελτία ειδήσεων το τρίτο κόμμα της Βουλής, το ΚΚΕ. Το δικομματικό τοπίο διατηρείται, προβάλλοντας τη ΝΔ - κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση όμως έχει και συνέχεια, αφού δίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερος χρόνος απ' ό,τι στο ΚΚΕ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Πλειό και καλύπτει το διάστημα από Οκτώβρη μέχρι και Δεκέμβρη του 2007.

Η συστηματική φίμωση του ΚΚΕ είναι εμφανής σε όλα τα σημεία της έρευνας που αναφέρεται στην προβολή των κομμάτων. Ορισμένα σημεία είναι ενδεικτικά για την τακτική που ακολουθούν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, αποσιωπώντας τις θέσεις και την προβολή του ΚΚΕ.

Τη μεγαλύτερη συνολική προβολή, σύμφωνα με τα συμπέρασμα της έρευνας, την έχει η ΝΔ -κυβέρνηση και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με σημαντική διαφορά, το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στην πέμπτη ο ΛΑ.Ο.Σ.

Το ίδιο ισχύει και στις αναφορές των δημοσιογράφων (εκφωνητών και ρεπόρτερ) σε πολιτικά πρόσωπα. Προβάλλονται περισσότερο τα στελέχη της κυβέρνησης - ΝΔ, ακολουθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, του ΚΚΕ και του ΛΑ.Ο.Σ. Οι παραβιάσεις όμως δε σταματούν εκεί από τη στιγμή που μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στην προβολή των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, ο Γ. Παπανδρέου προβάλλεται περισσότερο από τον πρωθυπουργό και ο Α. Αλαβάνος περισσότερο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Οι πολιτικές διακρίσεις σε βάρος του ΚΚΕ δε σταματούν εκεί, αφού φθάνουν στο σημείο, οι υπεύθυνοι των δελτίων ειδήσεων να προβάλλουν περισσότερο τον Γιώργο Καρατζαφέρη από την Αλέκα Παπαρήγα.

Στο ΚΚΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΙΟΜ Ροδόλφος Μορώνης, τονίζοντας ότι τα χαμηλά ποσοστά του ΚΚΕ είναι «εντελώς αδικαιολόγητα». Αντίθετα, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν «χαϊδεμένο παιδί των καναλιών και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ