Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από τον Γκόρκι στην Ακροναυπλία

Στο βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου για τον Μαξίμ Γκόρκι αναφέρεται η εκπομπή «Από τη σμίλη στον Γουτεμβέργιο» που θα μεταδοθεί σήμερα στις 12.00. Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου. Ο Μαξίμ Γκόρκι είναι μία μορφή άρρηκτα δεμένη με τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο εδώ και 91 χρόνια στη Ρωσία. Η εκπομπή θα σταθεί σε αυτήν τη μεγάλη μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας κρατώντας στο χέρι το βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου «Το ψωμί και το βιβλίο, ο Γκόρκι», μία βιογραφική μυθιστορία από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

Αύριο, Κυριακή, στην Ακροναυπλία και σε «μυθιστορηματικές» αποδράσεις κρατουμένων κομμουνιστών θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί στις 11 στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Το παλιό ενετικό φρούριο «Ιτς Καλέ» στο άκρο του Ναυπλίου («Ακροναυπλία») άρχισε να λειτουργεί ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από τις 22 Φλεβάρη 1937 και σκοπός της βασιλομεταξικής δικτατορίας ήταν να εξοντώσει τα πιο διαλεχτά στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, που όμως στάθηκαν όρθιοι και άντεξαν.

Οι φασίστες χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να σπάσουν το ηθικό των κρατουμένων, ενώ αποκορύφωμα της φρικαλεότητας ήταν η παράδοση στους Ιταλούς κατακτητές των κρατουμένων του στρατοπέδου.

Η Ακροναυπλία άδειασε ως το Φλεβάρη του 1943, με τους κρατούμενους να μεταφέρονται αλλού, ενώ οι περισσότεροι εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές.

Γεντί-Κουλέ (1925), Παλιά Στρατώνα (1929), Φυλακές Συγγρού (1932), Φυλακές Αβέρωφ (1933), Φυλακές Αίγινας (1934), Φυλακές Σπάρτης (1947) και Φυλακές Βούρλων (1955) είναι οι τόποι και οι χρονολογίες, όπου η τόλμη, η φαντασία, η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα νίκησαν την κρατική καταστολή του μοναρχοφασισμού, διαλύοντας σαν σπίθες τα πυκνά σκοτάδια της εποχής και δίνοντας μεγάλη ψυχική ανάταση στο Κόμμα και το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ