Σάββατο 15 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
90χρονα μέσα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 Αριστερά στα FM» θα μεταδοθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο». Ο Νοέμβρης αυτός γιορτάζει δύο επετείους σημαδιακούς για τον τόπο: τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 35 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου, θα είναι αφιερωμένη σε βιβλία που εκφράζουν με τρόπο λογοτεχνικό, ιστορικό - πολιτικό, την αναμέτρηση των ανθρώπων με τους εκάστοτε τυράννους.

Αύριο, Κυριακή, στην 90χρονη πορεία του ΚΚΕ, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί στις 11.00 π.μ.

Ακουμπισμένος πάνω στα βράχια της Ιστορίας χάραξε πάνω στις δέλτους της Ιστορίας το ποιητικό χρονογράφημα ενός αιώνα λαϊκών αγώνων. Η καρδιά του ήταν ένα κόκκινο μήλο που χτυπούσε πάνω στο ρυθμικό σύνθημα «Κου-Κου-Ε». Η πένα του ήταν συνέχεια της καρδιάς του και απλόχερα τη χάρισε στο λαό.

Στη γραφή του ανάσαινε η αλμύρα του Μυρτώου, το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με μια μάνα που θρηνεί τον εργάτη γιο της, τα βράχια της Μακρονήσου και οι ωχροί τοίχοι ενός στρατοπέδου στο Μούδρο της Λήμνου.

Είναι η γραφή ενός κομμουνιστή ποιητή στον οποίο τίποτα το ανθρώπινο δεν είναι ξένο, είναι μια γραφή που «έρχεται» από το κόκκινο αύριο και γι' αυτό μέσα της αναβαπτίζονται οι έννοιες αγώνας, χαμόγελο, θρήνος, θάνατος, μοναξιά, έρωτας, Ρωμιοσύνη.

90 χρόνια ΚΚΕ, και όποιος θέλει να μάθει για το πώς η συνείδηση γίνεται τραγούδι δεν έχει παρά να διαβάσει την ποίησή του.

90 χρόνια ΚΚΕ, και όποιος αναλογίζεται με πόσα έχει να αναμετρηθεί, έρχεται ο ποιητής υπενθυμίζοντάς μας πως «τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ