Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Διχασμένη «νοσταλγία»

Σκηνή από την ταινία «Νοσταλγία»
Σκηνή από την ταινία «Νοσταλγία»
Δυο ταινίες είναι αυτές που κυριαρχούν στην αποψινή τηλεοπτική βραδιά. Και ξεκινάμε με τη «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι, που θα προβληθεί από την ΕΤ-3 στις 21.00. Μια βαθιά, συγκινητική, νοσταλγική και υπέροχα σκηνοθετημένη ιστορία του Ρώσου ποιητή και καθηγητή Γκοτσακόφ και της όμορφης μεταφράστριάς του, της Ευγενίας, που πηγαίνουν στην Ιταλία με σκοπό να ερευνήσουν τη ζωή ενός Ρώσου συνθέτη του 18ου αιώνα. Ομως καθώς αρχίζει την έρευνα ο καθηγητής, χωρίς να το καταλάβει «εγκλωβίζεται» στα δικά του προβλήματα, στους δικούς του προβληματισμούς, στα δικά του «βάσανα» και παύει να επικοινωνεί με τους ανθρώπους γύρω του. Η νοσταλγία εμφανίζεται ξαφνικά μέσα στον οργανισμό του σαν ένας ιός που δεν καταπολεμιέται με τίποτε. Στην αρχαία πόλη Σπα, συναντά τον ερημίτη Ντομένικο, ο οποίος, σίγουρος ότι το τέλος του κόσμου είναι πολύ κοντά, έχει φυλακίσει την οικογένειά του σε ένα στάβλο για να γλιτώσει από τα κακά πνεύματα. Με την ταινία αυτή ο Ρώσος ποιητής της 7ης Τέχνης δίνει την ευκαιρία να μιλήσει για τη δική του νοσταλγία για τα πάτρια εδάφη, για τις παιδικές του μνήμες, για το κατάλευκο, μαλακό χιόνι, που καλύπτει την απέραντη επιφάνεια της χώρας του. Μια ταινία αρκετά δύσκολη, μια ταινία που χρειάζεται πολλή γνώση για να αποκρυπτογραφήσει κανείς τους συμβολισμούς της. Διακρίθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1983, αποσπώντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, πήρε επίσης το βραβείο Fiprescix, ενώ ήταν υποψήφια και για το Γκόλντεν Παλμ.

Από την ΕΤ-1 στις 23.35 «Οι διχασμένοι» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ.

Δυο δίδυμοι αδελφοί είναι και οι δυο διάσημοι γυναικολόγοι. Είναι δυο σταγόνες νερού που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που μοιράζονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντά τους για το μυστήριο της γονιμότητας, αλλά και τις ερωμένες τους. Μόνο, που ο ένας από τους δυο είναι πιο ευάλωτος και πιο ευαίσθητος και ερωτεύεται μια ηθοποιό με την οποία αποφασίζει να συμβιώσει. Και τότε από τις πρώτες μέρες αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα συμπτώματα της σχιζοφρένειας που θα τον οδηγήσουν στην καταστροφή. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, που σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα γοητεύει το θεατή παρ' όλη τη νοσηρή της ατμόσφαιρα που την περιβάλλει, καθώς μας καλεί να εισχωρήσουμε σε άγνωστες περιοχές του εγώ μας. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Αβορίαζ, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διπλή ερμηνεία του Τζέρεμι Αϊρον είναι εξαιρετική.

Και τέλος από το STAR στις 21.00 θα παρουσιαστεί η ταινία του Ντέιβιντ Τόι: «Η άφιξη». Ενας αστρονόμος της ΝΑΣΑ, που έχει απολυθεί από τη δουλιά του, ανακαλύπτει στο Μεξικό μια μυστική βάση εξωγήινων, οι οποίοι κρύβονται μέσα σε ανθρώπινα σώματα. Πάνω στο πασίγνωστο πλέον θέμα, ότι εξωγήινοι ζουν ανάμεσά μας, μια συνηθισμένη ταινία που διαθέτει και στοιχεία θρίλερ. Με τον Τσάρλι Σιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ