Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΑ»
Ενσταση για μη νόμιμη συγκρότηση του δικαστηρίου

Με την ένσταση περί μη νόμιμης συγκρότησης του δικαστηρίου, συνεχίστηκε χτες, στο Πενταμελές Εφετείο, η δίκη για την υπόθεση του «ΕΛΑ». Η συνήγορος υπεράσπισης του Χ. Τσιγαρίδα, Αλέκα Ζορμπαλά, δήλωσε πως η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υποβάλλει τη συγκεκριμένη ένσταση, παρά το ότι η μέχρι τώρα πείρα δείχνει πως όλες οι ενστάσεις απορρίπτονται συλλήβδην. Αναφερόμενη στο άρθρο 11 του ν.3090/2002, με το οποίο προεπιλέγονται οι δικαστές που θα κληρωθούν σε συγκεκριμένες δίκες, ανέφερε ότι αυτό παραβιάζει τη συνταγματική αρχή του νόμιμου - φυσικού δικαστή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο προσδιορισμός του δικαστηρίου, όσο και ο προσδιορισμός του δικαστή πρέπει να γίνεται στη βάση γενικών και αφηρημένων κριτηρίων σε ανύποπτο χρόνο. Αυτό υλοποιούνταν με το θεσμό της κλήρωσης μεταξύ όλων των δικαστών. Πρόσθεσε δε πως τα κριτήρια εφαρμογής της διάταξης της προεπιλογής, πάσχουν από απαράδεκτη αοριστία και ασάφεια.

Ο Χ. Τσιγαρίδας παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόστηκε μόνο στις δίκες για την «17Ν» και τον «ΕΛΑ». Τόνισε δε ότι στα χρόνια που πέρασαν έγιναν κι άλλες δίκες που κράτησαν για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά η διάταξη της προεπιλογής δικαστών δεν εφαρμόστηκε. Ο Κ. Αγαπίου είπε πως και στις δύο προηγούμενες δίκες δεν υποστήριξε τη συγκεκριμένη ένσταση, διότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες για την καταδίκη κάποιων ανθρώπων με κάθε θυσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ