Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Καιρός για δυναμική αντίσταση

Αγωνιστικός προσανατολισμός της ΠΑΣΥ για νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια στις αρχές του Δεκέμβρη

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να βγουν στους δρόμους του αγώνα και να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στα μαχητικά συλλαλητήρια που οργανώνει κατά νομούς, στις αρχές του Δεκέμβρη
Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να βγουν στους δρόμους του αγώνα και να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στα μαχητικά συλλαλητήρια που οργανώνει κατά νομούς, στις αρχές του Δεκέμβρη
Να αντισταθεί αγωνιστικά στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος καλείται η μικρομεσαία αγροτιά. Νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι, έχουν στήσει ένα σκηνικό άγριας εκμετάλλευσης και εξαναγκασμού εγκατάλειψης του αγροτικού επαγγέλματος σε όσους δεν έχουν πολλά χωράφια. Οι τιμές στα βασικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έχουν οδηγηθεί φέτος σε καταποντισμό και η κατρακύλα τους δε φαίνεται να έχει σταματημό αν δε στηθεί αγωνιστικό μπλόκο της αγροτιάς κι αν δεν αλλάξει η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, ψηφίστηκαν και νέες αντιαγροτικές αποφάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ.

Η ΠΑΣΥ συνεχίζοντας τη μάχη προάσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, έδωσε αγωνιστικό προσανατολισμό για κινητοποιήσεις στους αγροτικούς νομούς της χώρας για τις αρχές του Δεκέμβρη. Ηδη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στα Τρίκαλα για την 1η του Δεκέμβρη και στις 3 του Δεκέμβρη ακολουθούν Καρδίτσα και Λάρισα. Αγωνιστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και σε άλλες αγροτικές περιοχές. Η εικόνα που βγαίνει για παράδειγμα από τη Θεσσαλία είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν διάθεση να βγουν στο δρόμο για να αντιπαλέψουν την όλη κατάσταση. Στις περιοδείες, στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις και στις περιοδείες που γίνονται στα χωριά της Θεσσαλίας εκδηλώνεται η οργή και η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τη νέα σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνώντων και της ΕΕ. Οργή και αγανάκτηση επικρατεί και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές της χώρας, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα.

Τα εξευτελιστικά επίπεδα που έχουν πέσει οι αγροτικές τιμές φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Και υπάρχουν μια σειρά παραδείγματα: Το καλαμπόκι έπεσε μέχρι και 11 - 12 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι πουλιόταν από 27 έως 32 λεπτά το κιλό. Το σκληρό σιτάρι έπεσε στα 23 - 25 λεπτά το κιλό από 40 έως 45 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι. Το βαμβάκι έπεσε μέχρι 20 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι έφτασε και τα 45 λεπτά το κιλό. Το έξτρα παρθένο λάδι έπεσε στα 2,40 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι τέτοια εποχή ήταν γύρω στα 3 ευρώ. Ακόμα πιο εξευτελιστική τιμή έδωσαν οι μεταποιητές στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, από 4 λεπτά το κιλό πέρυσι προσέφεραν φέτος ανώτερη τιμή 2,2 λεπτά το κιλό! Ο συνδυασμός των εξευτελιστικών τιμών με τις όλο και μικρότερες επιδοτήσεις που δίνονται χρόνο με το χρόνο συν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, έχουν κάνει την κατάσταση δραματική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Προς διεκδίκηση

Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 3 ευρώ για τον «άσο» στο λάδι, 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το γίδινο γάλα, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 8 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας, 6 ευρώ στο βοδινό κρέας.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων (εκτροπή του Αχελώου, φράγματα, λιμενοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Κόντρα στον εμπαιγμό

Μπρος στην άσχημη κατάσταση η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ψεύτικες ελπίδες στη μικρομεσαία αγροτιά. Ο πρωθυπουργός πήγε μέχρι τον συνεταιρισμό των κροκοπαραγωγών στην Κοζάνη να ξαναεξαγγείλει τα κυβερνητικά μέτρα, που κανένα αντίκρισμα δεν έχουν για τους παραγωγούς. Η άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των ορεινών και νησιωτικών περιοχών και άτοκο δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, από την ΑΤΕ στις Ενώσεις Συνεταιρισμών για την καταβολή προκαταβολής στους παραγωγούς που έχουν παραδώσει σιτηρά και καλαμπόκι είναι φανερό ότι δε δίνουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Την ουσία, την οποία απέκρυψε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι δρόμος για να μην πληρώσουν και την κρίση του καπιταλισμού».

«Ούτε καν ασπιρίνες», χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα η ΠΑΣΥ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τις εξευτελιστικές τιμές, που είναι αποτέλεσμα:

  • Της κατάργησης και του εκφυλισμού των κατώτερων εγγυημένων τιμών, με συνέπεια να μην υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Της δραστικής μείωσης των δασμών, με συνέπεια να ευνοηθούν οι αθρόες εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές.
  • Της συρρίκνωσης των συνεταιρισμών και της ενίσχυσης των εμποροβιομηχάνων που κυριαρχούν στην εμπορία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, των συνεταιρισμών και των καταναλωτών.

Παράλληλα η ΠΑΣΥ καταλόγισε ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση, το 2003, ψήφισε τον κανονισμό για τα σιτηρά και το καλαμπόκι με την εξευτελιστική τιμή παρέμβασης τα 10 λεπτά το κιλό, καθώς και τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που μείωσε δραστικά τους δασμούς και άνοιξε διάπλατα τα σύνορα για αθρόες εισαγωγές. Το ΠΑΣΟΚ βέβαια από την πλευρά του επιχειρεί αποπροσανατολιστικά να εμφανίσει ότι για το πρόβλημα που υπάρχει ευθύνεται μόνο η ΝΔ, αποκρύπτοντας τις δικές τους τεράστιες ευθύνες. Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ασπιρίνες και επιχείρησε να καπηλευτεί την απογοήτευση των αγροτών. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να γίνει και κοινωνικός διάλογος για το αγροτικό πρόβλημα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα πρέπει να παρασυρθούν ούτε από τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να υφαρπάξει την ψήφο τους για να συνεχίσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Αγωνιστική συνέπεια

Μακριά από τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι σταθερά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που θέλουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι όλων των αγροτών. Βέβαια αυτό που κάνουν είναι να στηρίζουν της αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων και να βάζουν πλάτη να εφαρμοστούν σε βάρος της αγροτιάς. Ενα τρανταχτό παράδειγμα είναι οι καπνοπαραγωγοί. Και είναι απύθμενη η κοροϊδία και η υποκρισία τους σε ό,τι αφορά την περικοπή του 50% της επιδότησης στον καπνό από το 2010. Και οι καρεκλοκένταυροι των παραπάνω οργανώσεων φόρεσαν και τον αγωνιστικό τους μανδύα, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των πρώην καπνοπαραγωγών που κατέβηκαν στους δρόμους για να μην χάσουν την επιδότησή τους. ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με την όλη στάση τους έχουν ξεπέσει στα μάτια των αγροτών και όχι άδικα.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες, συσπειρωμένοι στο συνεπές, αγροτικό κίνημα, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ν' αντιταχθούν στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που μετατρέπει τα τρόφιμα σε εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας. Καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής προτίμησης, να βγουν στους δρόμους του αγώνα και να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στα μαχητικά συλλαλητήρια που οργανώνει κατά νομούς, στις αρχές του Δεκέμβρη.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ