Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Σε 7 κελιά πάνω από 100 μετανάστες!

Σε άθλιες συνθήκες κρατούνται άνθρωποι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Περιοδεία έκανε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Αθλια είναι η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα (φωτ. από το κέντρο στην Παγανή Μυτιλήνης)
Αθλια είναι η κατάσταση στα κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη τη χώρα (φωτ. από το κέντρο στην Παγανή Μυτιλήνης)
Πάνω από 100 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται σε 7 κελιά. Αν σηκωθούν όλοι όρθιοι, δε χωράνε... Αυτή είναι η εικόνα στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών στο Ελληνικό, όπου άνθρωποι που η θέση τους κάθε άλλο παρά στη φυλακή είναι, κρατούνται μέχρι και τρεις μήνες επειδή από τους νόμους του αστικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούνται παράνομοι.

Αυτήν την εικόνα είδε από κοντά χτες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, που επισκέφτηκε το κέντρο, στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης του ΚΚΕ στα κέντρα κράτησης, αλλά και σε στέκια μεταναστών.

Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται από 110 - 120 άτομα (σ.σ. όχι ποινικοί κρατούμενοι), οι οποίοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε 7 κελιά των 18 κατά μέσο όρο ατόμων. Το εμβαδόν των κελιών είναι περίπου 20 τ.μ., τα κρεβάτια είναι σε κουκέτες και οι φυλακισμένοι δε χωρούν στο κελί αν σηκωθούν όλοι όρθιοι. Δεν τους δίνονται σεντόνια, ούτε πετσέτες, παρά μόνο μια κουβέρτα. Δεν τους παρέχεται καμιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι. Δεν υπάρχουν ντουζιέρες. Τα κελιά είναι ανήλιαγα, δεν αερίζονται επαρκώς και προαυλίζονται σε έναν μικρό χώρο.

Τιμωρία χωρίς έγκλημα

Ποιο είναι το «έγκλημα» αυτών των ανθρώπων; Οτι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τα ιμπεριαλιστικά πυρά, τα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών τους. Ωστόσο, φυλακίζονται και μάλιστα έχουν αυστηρές κυρώσεις και ποινές επειδή το αντιμεταναστευτικό νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των οδηγιών της ΕΕ, τους θέλει και τους αφήνει ...«παράνομους»!

Στα κελιά συναντάμε αρκετούς από τη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να κρατηθεί κάποιος είναι 3 μήνες. Επειτα, τους δίνεται ένα χαρτί, το οποίο λέει ότι σε ένα μήνα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το χαρτί δίνεται και στους χαρακτηριζόμενους ως «ανεφίκτου απελάσεως», όπως είναι οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί, οι Αφγανοί κ.ά. Αυτό μας λέει ένας Σύρος: «Στη χώρα μου δε με δέχονται πίσω, δεν έχω πού να πάω. Ούτε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τι να κάνω; Δεν υπάρχει λόγος να με έχουν στη φυλακή...».

Την πρώτη απόφαση απέλασης τη διαδέχονται συνήθως απανωτές συλλήψεις και δεύτερη απόφαση απέλασης. Αυτή έχει και το χαρακτήρα ποινικού αδικήματος. Ποιο είναι αυτό το «ποινικό αδίκημα» του μετανάστη; Οτι η ελληνική κυβέρνηση δεν τον νομιμοποιεί! Πρόκειται για ένα πλέγμα νόμων και διαδικασιών, που, όπως και να 'χει, ο μετανάστης και ο πρόσφυγας θα βρεθεί φυλακισμένος. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που κανείς τους δε γνωρίζει τα δικαιώματά του, τη γλώσσα, δεν έχει χρήματα για δικηγόρους και δικαστήρια, αλλά και ότι στα κέντρα κράτησης δεν υπάρχουν διερμηνείς. Δεν μπορούν να εξηγήσουν, να εκφραστούν, να ρωτήσουν τι τους συμβαίνει.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους»

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μετά την επίσκεψη στο κέντρο κράτησης, δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά επισκεφτήκαμε έναν από τους χώρους κράτησης αλλοδαπών. Και εδώ η κατάσταση είναι ίδια. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, οδηγούν στο ξερίζωμα ανθρώπων, οδηγούν στη μετανάστευση, οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε κρατητήρια και σε φυλακές. Το προσωπικό που υπάρχει εδώ καταβάλλει προσπάθειες, ωστόσο, όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρή ευθύνη με τη νομοθεσία που εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που έχουν οδηγήσει στις φυλακές πολλές εκατοντάδες μετανάστες, αλλά και σε μια ζωή αθλιότητας χιλιάδες από αυτούς.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, παρεμβαίνει και θα παρέμβει και στη Βουλή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αυτοί οι κρατούμενοι. Ζητάμε την απελευθέρωση αυτών των κρατουμένων, οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα, απλά ήρθαν εδώ για να χορτάσουν ψωμί, για να γλιτώσουν από το λεπίδι των δικτατόρων, αλλά και να γλιτώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν - πρέπει να έχουν - δικαιώματα και εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ