Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ το έλλειμμα

Την όξυνση της αντιναυτεργατικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής καταγράφει ο προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2009

Από παλιότερη κατάληψη των ταξικών δυνάμεων στο ΝΑΤ ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών
Από παλιότερη κατάληψη των ταξικών δυνάμεων στο ΝΑΤ ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - εφοπλιστών
Η σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται η αντιλαϊκή πολιτική, που διαμορφώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της ευρωυποταγής σε βάρος των ναυτεργατών, αποτυπώνεται ανάγλυφα στον προϋπολογισμό για το 2009 του ΝΑΤ, το οποίο -για να υπηρετήσουν την κερδοφορία των εφοπλιστών - έχουν καταδικάσει στη χρεοκοπία. Ακόμα και τα πλασματικά στοιχεία - αφού έχει χρόνια να γίνει ισολογισμός - που αναφέρονται, δεν μπορούν να αποκρύψουν ότι βουλιάζουν το ΝΑΤ στα ελλείμματα.

Ετσι, την ίδια περίοδο που προσφέρουν στους εφοπλιστές ταυτόχρονα με τα προνόμια και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα ως επιδότηση, το συνολικό οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ ανέρχεται στα 1.501.051.226 ευρώ, έναντι των 1.272.996.441 ευρώ που ήταν το 2008. Η κρατική επιχορήγηση προβλέπεται να φτάσει τα 1.292.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι 209.051.226 ευρώ θα μείνουν ακάλυπτα. Πέρσι το ακάλυπτο έλλειμμα ήταν 172.996.441 ευρώ.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτεργατών (ΚΕΑΝ), το οποίο ήδη έχει χρεοκοπήσει και καλύπτονται οι ανάγκες του από το λογαριασμό της κύριας σύνταξης, εμφανίζεται πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 15.251, το οποίο όμως, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «είναι το προσδοκώμενο και όχι το πραγματικό», αφού «η απόδοση του ποσού θεωρείται επισφαλής λόγω μη ύπαρξης αποθεματικών στο ΤΠΑΕΝ», δηλαδή το Ταμείο Προνοίας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού από το οποίο το ΚΕΑΝ απαιτεί συνολικά 14.711.035 ευρώ και βέβαια δε θα εισπράξει ποτέ. Απόδειξη ότι τα στοιχεία είναι μαγειρεμένα αποτελεί και το γεγονός ότι σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας και των συνταξιούχων όπως γινόταν στους προηγούμενους.

Η ΠΕΜΕΝ επισημαίνει ότι από τον προϋπολογισμό διαγράφεται «η όξυνση των προβλημάτων των ναυτεργατών, αποτέλεσμα της αντιναυτεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου». Καλεί τους μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή γενική συνέλευση στις 10 το πρωί, για να καθορίσουν με τις αποφάσεις τους τις αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Καλεί όλους τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αύριο Πέμπτη, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ