Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΜΗΤΣΟΥ ΚΩΤΟΥΖΑ, στελέχους του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ και έμεινε πιστός και ανυποχώρητος στις ιδέες που πίστεψε και υπερασπίστηκε ως την τελευταία πνοή του. Και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρω στο κόμμα μας 300.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Πασά - Κιόσκι» Βέροιας.

Φρόσω Κωτούζα

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ, πιστός στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Επαναπατρίστηκε το 1975.

Πέθανε στις 13 Οκτώβρη 1992.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Πολυξένη Σισμανίδου, τα παιδιά του Βασίλης και Δέσποινα και οι εγγονές του Ειρήνη και Ξενούλα προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Χτες, 14 Οκτώβρη, έκλεισαν 17 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΟΣΟΣ. Ως την τελευταία πνοή του, έμεινε πιστός στο μαρξισμό - λενινισμό και στα ιδανικά του ΚΚΕ, για τα οποία αγωνίστηκε τα περισσότερα από τα 80 χρόνια της ζωής του.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, προσφέρω 80.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».


Η γυναίκα του Νίτσα Δρόσου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΥΒΑ (Κολονέλου), ο Κώστας Κολυβάς - Μπερδεμπές προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, ο οποίος πέθανε στις 6 Σεπτέμβρη 2000.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευδοκία, τα παιδιά του Κώστας -Βασίλης - Ιωάννα - Δημήτρης - Χρήστος, η αδελφή του Φωτεινή, τα ανίψια του Δήμητρα και Δημήτρης προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Κουφαλίων, 55.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Ο ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ, με την τελευταία επιθυμία του να ταφεί με πολιτική τελετή, χωρίς θρησκευτική παρουσία, τελείωσε τη ζωή του ως αγωνιστής, ο οποίος πίστεψε στο μαρξισμό - λενινισμό και το διαλεκτικό υλισμό, που τον έκαναν να «μάχεται» ως πραγματικός κομμουνιστής και μετά το θάνατό του.

Με εκτίμηση στη μνήμη του, προσφέρω ως πέμπτη δόση 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γεράσιμος Κωνσταντάτος, πρώην στέλεχος της ΟΕΝΟ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΧΟΥΤΕΑ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από 6 μήνες, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων, μέσω ΚΟΒ «Βουλγάρικα» προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Τούλα Χουτέα

Η κουνιάδα του Σοφία Σαπουνά

Ο μπατζανάκης του Αστέρης Σαπουνάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ, ο οποίος υπηρέτησε το ΚΚΕ ως το θάνατό του, προσφέρω 18.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Η συντρόφισσά του Φανή Καραναστάση

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΡΑΚΟΣ (Μπάρμπας), γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΝΗΣ(Κωστάκης), γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΜΩΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, στέλεχος της ΟΚΝΕ, ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ (φωτογραφία) και ο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ στελέχη του Γραφείου Περιοχής, δολοφονήθηκαν στις 6 Οκτώβρη 1941 έξω από την Παλαιοκώμη Σερρών.


Στη μνήμη τους, ο Κώστας και η Ευπραξία Κουτουρούση από τη Μυρίνη Σερρών προσφέρουν 50.000 δρχ. στη ΝΕ Σερρών για το 16ο Συνέδριο και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης εξαδέλφης μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Ανδριώτη -ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, μέλους του ΚΜΕ, αγωνίστριας του λαϊκού κινήματος, συνδικαλίστριας στο χώρο των Εκπαιδευτικών, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Η εξαδέλφη της Μ.Β.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΤΣΙΟΥ, ο οποίος πέθανε στο Τσιρτσίκ του Ουζμπεκιστάν στα 85 χρόνια του. Ηταν μέλος του ΚΚΕ ως το θάνατό του, στην Κατοχή ήταν εφεδροΕΛΑΣίτης, μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε από τρομοκράτες και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε βαριά στο πόδι και έμεινε ανάπηρος.

Η αδελφή μου ΑΓΝΟΥΛΑ, σύζυγος του Γιάννη Φίτσιου, μέλους του ΚΚΕ, πέθανε επίσης στο Τσιρτσίκ το 1980.

Η σύζυγός μου ΚΑΤΙΝΑ πέθανε το 1983 στην Ελλάδα.

Στη μνήμη τους και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 20.000 δρχ.

Ανδρέας Μπίτσιος

* * *

Φωτ.

Στις 17 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ενάμισης χρόνος από το θάνατο της γυναίκας μου ΜΑΡΘΑΣ ΜΠΑΛΑΡΟΥΤΣΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης.


Στη μνήμη της, προσφέρω 40.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο, 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Νεάπολης Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κλέαρχος Μπαλαρούτσος

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της μητέρας μου ΣΟΦΙΑΣ Κώστα ΛΙΑΣΚΟΥ, η οποία πέθανε στις 6 Σεπτέμβρη 2000. Γεννήθηκε στο χωριό Κουρκουλοί Εύβοιας το 1912. Παντρεύτηκε τον Κώστα Λιάσκο και είχε τέσσερα παιδιά. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή, αγωνίστηκε στο πλευρό του άντρα της, ο οποίος ήταν πολιτικός υπεύθυνος της περιοχής.

Μετά την Απελευθέρωση, ο πατέρας μας πιάστηκε και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη, έκαψαν το σπίτι της και έμεινε στο δρόμο με τα παιδιά της.

Το 1947, ο πατέρας μας κατέφυγε στο ΔΣΕ στην Εύβοια. Η μητέρα μας πιάστηκε, κρατήθηκε στις φυλακές της Λίμνης Εύβοιας και με τα δυο ανήλικα παιδιά της, 14 και 16 χρόνων, στάλθηκε εξορία σε Χίο, Μακρονήσι, Τρίκκερι. Τα μικρότερα παιδιά της έμειναν σε συγγενικές και φιλικές οικογένειες.

Το 1950 σκοτώθηκε ο πατέρας μας στα βουνά της Εύβοιας. Η μάνα μας, μας μεγάλωσε με χίλιες δυο στερήσεις. Πριν από 10 χρόνια, έχασε τον μεγάλο αδελφό μας ΒΑΣΙΛΗ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μου ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΣΚΟΥ, του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ, της θείας μου ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ, η οποία δολοφονήθηκε από ΜΑΥ το 1949, του εξαδέλφου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΧΗΤΉ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στα βουνά της Εύβοιας και του θείου μου ΜΗΤΣΟΥ ΛΙΑΣΚΟΥ, προσφέρω 100 μάρκα, μέσω ΚΟ Αννόβερου, και 30.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αρτεμίσου Εύβοιας για το 16ο Συνέδριο.


Γιώργος Λιάσκος

* * *

Φωτ. 2

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γκρέκας), μέλος του ΚΚΕ, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ΕΑΜικής οργάνωσης στο Δώριο Τριφυλίας στην Κατοχή. Παρά την πολυμελή οικογένειά του - είχε 9 παιδιά - αφοσιώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πατριωτική δράση του, Γερμανοί και συνεργάτες τους έκαψαν το σπίτι του, άρπαξαν τα ζώα της οικογένειας και έκλεισαν στη φυλακή το γέρο πατέρα του, τη γυναίκα του και τα δυο μεγαλύτερα παιδιά του.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από τις αντιδραστικές δυνάμεις. Τον Ιούλη του 1945 πιάστηκε, κλείστηκε στις φυλακές της Κυπαρισσίας και δολοφονήθηκε στα τέλη του 1945.

Ο ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ (Γκρέκας) ήταν το δεύτερο παιδί του Σταύρου. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, εκτός από τα καθήκοντά του στην οργάνωση, αντικαθιστούσε τον πατέρα στις δουλιές και βοηθούσε τον παππούλη για τη συντήρηση της πολυμελούς οικογένειας.

Μετά την Απελευθέρωση και τη σύλληψη του πατέρα, τον Ιούλη του 1945, άρχισαν τα κυνηγητά, οι ξυλοδαρμοί, οι πιέσεις και η κατάσχεση των χωραφιών από τους Χίτες.

Παρά τις τρομερές δυσκολίες και τους κινδύνους, ο Πάνος κινείται από χωριό σε χωριό σε ημιπαρανομία και τις νύχτες κατεβαίνει στο σπίτι για να δει τον παππούλη, τη γιαγιά και τα μικρότερα αδέρφια του, που έμεναν μαζί τους.


Το 1947 βγήκε στο βουνό και πολέμησε από τις τάξεις του ΔΣΕ. Στις αρχές του 1949, όταν άρχισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, σε μία μάχη που υποχώρησαν τα τμήματα του ΔΣ, έμεινε οπισθοφυλακή με το οπλοπολυβόλο του. Τον κύκλωσαν και τον καλούσαν να παραδοθεί. Ο Πάνος αρνήθηκε και συνέχισε τη μάχη ως το τέλος. Επεσε ηρωικά στις 29 Γενάρη 1949.

Στη μνήμη του πατέρα μου Σταύρου και του αδελφού μου Πάνου, του παππούλη μου ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΚΟΤΣΗ, της μάνας μου ΕΛΕΝΗΣ, της γιαγιάς μου ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ, οι οποίοι, παρά τα βάσανα και τις κακουχίες από τους διωγμούς, άντεξαν και στάθηκαν ακλόνητοι ως το τέλος, καθώς και στη μνήμη των αγωνιστών από τα χωριά Αετός και Δώριο Τριφυλίας, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας και της προόδου, προσφέρω 500 δολάρια Αυστραλίας για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Δημοσιογράφων.

Γιώργος Γκότσης

* * *

Την περασμένη Κυριακή, 8 Οκτώβρη, στο χωριό Νεοχωρούδα έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΔΑΛΗ.

Στη μνήμη του, ο γιος του Χρήστος Βαρδαλής και τα ανίψια του Γιώργος Βαρδαλής και Βάσω Τσιουρη πρόσφεραν 30.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *


Φωτ.

Ο αγωνιστής ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιούνη 2000 στα 62 χρόνια του, ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευφροσύνη προσφέρει 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗ, ο Βαγγέλης (Λάκης) Λαμπριανίδης προσφέρει στην ΚΕ Δράμας 100.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, ο οποίος πέθανε στις 26 Σεπτέμβρη 2000, εγώ και τα παιδιά του Γαβριήλ και Λυκούργος προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 100.000 δρχ.

Σπύρος Τσαγκάρης

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Αύγουστο συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 1991.

Για την αγωνιστική δράση του, βασανίστηκε, κλείστηκε στις φυλακές, εξορίστηκε στη Γιούρα. Ηταν δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μετά στη ΔΗΚΕΒΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Αντωνία Μπακοπούλου προσφέρει στην ΚΟ Γαλατσίου 20.000 δρχ.












Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ