Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Να συντονιστούν πανελλαδικά και να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν

Στο ΤΕΙ Αρτας μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Απέναντι στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη ζωή και στις σπουδές τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ από τη βαθιά ταξική αντιεκπαιδευτική πολιτική, πρέπει να αντιτάξουν δυναμικούς και συντονισμένους αγώνες διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών τους. Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το ΚΚΕ στο ΤΕΙ Αρτας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος για τα ΤΕΙ, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής εξήγησε ότι η καμπάνια γίνεται στα ΤΕΙ, γιατί η πλειοψηφία των σπουδαστών προέρχεται από την εργατική, αγροτική, λαϊκή οικογένεια, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη των αγώνων του σπουδαστικού κινήματος. Κάλεσε λοιπόν τους σπουδαστές: «Να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Να πειστούν από την ίδια τους τη συμμετοχή στο κίνημα, από την ίδια την προσπάθεια που πρέπει να γίνει τώρα, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, τμηματικές, να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικές, να συντονιστούν όλα τα ΤΕΙ και πανελλαδικά και να απαντήσουν στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες».

Ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε σε εκφράσεις αυτής της βαθιά ταξικής εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές, με την πλειοψηφία αυτών να δουλεύουν για να βγάλουν τις σπουδές, να οδηγούνται σε διάφορες μορφές εγκατάλειψης των σπουδών, να φτάνει μόλις το 20% των σπουδαστών των ΤΕΙ να παίρνει έγκαιρα πτυχίο ...χωρίς αντίκρισμα.

Ξεκαθάρισε ότι τα αντιδραστικά μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια (νόμος - πλαίσιο, «αξιολόγηση», πιστωτικές μονάδες, νόμος για μεταπτυχιακά, για κολέγια, κ.ά.) είναι πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Και πρόσθεσε: «Είναι άρρηκτα δεμένη η Παιδεία σήμερα και η ταξικότητά της με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Δεν μπορεί να συνεχίζει να ισχύει αυτός ο αναχρονιστικός, αντιεκπαιδευτικός, αντιεπιστημονικός διαχωρισμός (σ.σ. σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) που γίνεται για έναν και μόνο λόγο, για να μπορεί η καπιταλιστική αγορά να βρίσκει φθηνό, ευέλικτο, προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό στις δικές της ανάγκες», είπε ο Ν. Σοφιανός. Παρουσίασε δε την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση: «Με μια σχολή πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, με έναν κύκλο σπουδών που οδηγεί σε πτυχίο το οποίο έχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και, φυσικά, με ένα σύστημα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής "μεταλυκειακής" εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, για όσες σχολές δε συγκροτούν επιστήμη, που θα δώσει τη δυνατότητα στους απόφοιτους αυτών των σχολών να βγουν στην αγορά εργασίας με επαγγελματικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ