Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον «902 Αριστερά στα FM» θα μεταδοθεί η εκπομπή «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννεκε Ιωαννάτου. Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης το τελευταίο διάστημα, οι πωλήσεις των δύο έργων των Μαρξ - Ενγκελς «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Κεφάλαιο» αυξήθηκαν θεαματικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ολο και περισσότερο κόσμος αναζητεί να βγάλει άκρη ή τουλάχιστον να καταλάβει τι γίνεται επιστρέφοντας στον Μαρξ. Για αυτό, μπορούμε χωρίς καμία υπερβολή, να πούμε, ότι ο μαρξισμός αντεπιτίθεται. Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί στην εκπομπή. «Αντεπίθεση του μαρξισμού» από τις εκδόσεις «Παρασκήνιο». Φιλοξενούμενος της εκπομπής είναι ο συγγραφέας Ανδρέας Σκαμπαρδώνης.

Αύριο Κυριακή, στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη θέση και πρακτική του ΚΚΕ θα είναι αφιερωμένο το πρώτο μέρος της εκπομπής «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης και θα μεταδοθεί από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και 86 από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία είναι απότοκος των συνθηκών «ειρήνης» των ιμπεριαλιστών. Επιπλέον, συμπληρώνονται 86 χρόνια από την εκτέλεση των «Εξι» που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τις ομοβροντίες του εκτελεστικού αποσπάσματος να συγκαλύπτουν τις ευθύνες συνολικά της αστικής τάξης ενώ, παράλληλα, εφέτος, συγγενείς τους ζητούν αναψηλάφηση της δίκης εκείνης.

Η σύμπτωση, τότε, των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, με τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και η διαπλοκή του ελληνικού κεφαλαίου με το αγγλογαλλικό κεφάλαιο, οδήγησαν στον μικρασιατικό πόλεμο, παγιδεύοντας την Ελλάδα στο πλέγμα των αντιτιθέμενων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και συμφερόντων που αποτυπώθηκαν σε συνθήκες πρακτικά ανεφάρμοστες και με τους ιμπεριαλιστές να παραμένουν στο «παρασκήνιο» έχοντας τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις εξελίξεις.

Το νεαρό ΣΕΚΕ (Κομμουνιστικό) ήταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που πάλευε ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις κατακτητικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες, την υποτέλειά της και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ