Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
Σε εφαρμογή σχέδιο μαζικών απολύσεων

Από διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα στη «Μεγάλη Βρετάνια», κατά τη διάρκεια απεργίας του κλάδου για τα ΒΑΕ
Από διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα στη «Μεγάλη Βρετάνια», κατά τη διάρκεια απεργίας του κλάδου για τα ΒΑΕ
Την κρίση επικαλείται και η διοίκηση του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», η οποία, σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, βάζει σε εφαρμογή σχέδιο εβδομήντα, αρχικά, απολύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες η διεύθυνση της επιχείρησης προχώρησε σε πέντε απολύσεις και ανάγκασε τρεις ακόμα εργαζόμενους σε παραίτηση. Ο ένας εκ των εργαζομένων απολύθηκε αμέσως μετά από εργατικό «ατύχημα» μέσα στο ξενοδοχείο. Το επιχείρημα της εργοδοσίας για αυτές τις απολύσεις είναι ότι δεν πάνε καλά οι «δουλειές», τη στιγμή που το ξενοδοχείο «χτυπά» μεγάλα ποσοστά πληρότητας!

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η διεύθυνση του ξενοδοχείου κάλεσε τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μην προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ κάνει ακριβώς αυτό. Το επιχείρημα της κρίσης βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η εταιρεία «ΛΑΜΨΑ ΑΕ Ελληνικών Ξενοδοχείων», ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», μόλις το 2007 είχε 30,9% αύξηση των καθαρών κερδών της, ήτοι από 5.743.000 ευρώ το 2006 έφτασε τα 7.520.000 ευρώ το 2007! Οπως επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους εργαζόμενους ότι η όποια «κρίση» επικαλείται η επιχείρηση αφορά την αύξηση της κερδοφορίας της και μόνον αυτή.

Σημειώνεται, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες, όπως και το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί πως ετοιμάζει κι άλλες, εντός του ξενοδοχείου δεν έχει «κουνηθεί φύλλο». Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου είναι το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Β. Πολύζος, ο οποίος είναι και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου!

Μια δεκαετία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», απαιτώντας πλήρη και σταθερή απασχόληση και για τους 145 εργαζόμενους τους οποίους το ξενοδοχείο απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια, ενώ το συγκρότημα λειτουργεί όλο το χρόνο.

Στη συνάντηση με την επιτροπή, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Κοντός έκανε «αυστηρές» ...συστάσεις ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με βάση όπως είπε κοινωνικά κριτήρια και την παλαιότητα. Ομως οι εκπρόσωποι του κλαδικού συνδικάτου, που συμμετείχαν στην παράσταση και τη συνάντηση, ανταπάντησαν ότι τέτοιου είδους συστάσεις είναι κενού περιεχομένου, γιατί τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτές που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Γι' αυτό ακριβώς, όπως ξεκαθάρισαν και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, άμεσα οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν μέσα από αγωνιστικές διαδικασίες τη λύση στο αίτημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ