Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Κάτω από τις βόμβες»

Του Φιλίπ Αρακτιντζί

Στο Σινέ Φιλίπ

Αν στον προϋπολογισμό σας έχετε μόνο μια ταινία για ετούτη τη βδομάδα, τότε η ταινία του Φιλίπ Αρακτιντζί, «Κάτω από τις βόμβες» έχει, λόγω του θέματός της, προτεραιότητα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την πολύ καλή ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, «Η ανταλλαγή». Κοιτάτε τις τσέπες σας και αποφασίστε!

«Η ανταλλαγή», για όσους δε διάβασαν την κριτική της Πέμπτης, είναι μια σκληρή κριτική του 78χρονου, πια, Κλιντ Ιστγουντ για το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της Αμερικής στην περίοδο του 1928, περίοδο που διαδραματίζεται η ταινία. Με αφορμή μια απαγωγή ενός 9χρονου αγοριού, ο πολύ καλός Αμερικανός δημιουργός - 4 Οσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα - αποκαλύπτει τον φασισμό της αστυνομίας του Λος Αντζελες, αλλά και τη γενικευμένη διαφθορά του συστήματος.

Η ιστορία είναι αληθινή και έχει καταγραφεί σαν μια από τις χειρότερες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας, αφού 20 μικρά παιδιά απήχθησαν και βρήκαν φρικτό θάνατο!

Αλλά ας γυρίσουμε στα... δικά μας! Λέω δικά μας, αφού η Μέση Ανατολή είναι δίπλα μας! Λίβανος, Ιούλης του 2006. Υστερα από 33 μέρες συνεχών καταστροφικών ισραηλινών βομβαρδισμών επιτεύχθηκε, επιτέλους, κατάπαυση του πυρός. Μια κατάπαυση, ωστόσο, πολύ εύθραυστη. Οι κάτοικοι ζούνε με την αγωνία νέων βομβαρδισμών, καθώς δεν έχουν, πια, καμία εμπιστοσύνη στο επιθετικό Ισραήλ.

Ο Φιλίπ Αρακτιντζί θέλοντας να δείξει τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών και μέσω αυτών να καταγγείλει τον πόλεμο, έπλασε μια απλή αλλά έξυπνη ιστορία. Μια γυναίκα φτάνει από το εξωτερικό, σαν τρελή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και ψάχνει εναγωνίως κάποιον να τη μεταφέρει στο Νότο. Σκοπός της είναι να βρει το παιδί της που περνούσε τις διακοπές του με την αδερφή της, η οποία ζούσε εκεί. Παιδί και θεία αγνοούνται.

Η γυναίκα ναυλώνει, τελικά, ένα ταξί και μαζί με τον ταξιτζή αρχίζει μια πονεμένη οδύσσεια. Το ταξίδι από την πρωτεύουσα στο χωριό της γυναίκας δίνει την ευκαιρία στο φακό του Λιβανέζου δημιουργού να δείξει σε όλο το εύρος της την καταστροφή. Σπίτια και κτίρια γκρεμισμένα. Χιλιάδες πτώματα κάτω από τα συντρίμμια. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες. Χιλιάδες οι αγνοούμενοι. Γέφυρες γκρεμισμένες. Δρόμοι κατεστραμμένοι. Τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση σε μερική λειτουργία. Και παντού φόβος για νέες επιθέσεις.

Ακολουθώντας πάντα τη γυναίκα και τον ταξιτζή στην προσπάθειά τους να βρούνε το παιδί και τη θεία, ο Φιλίπ Αρακτιντζί κάνει την καταγγελία του. Παράλληλα αποκαλύπτει τις πολιτικές ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του Λιβάνου. Η χώρα, πέρα από τους Ισραηλινούς έχει και εσωτερικά προβλήματα, καθώς ο λαός της είναι βαθιά διχασμένος. Στο έδαφος του Λιβάνου συνυπάρχουν όλες οι φυλές του ... «Ισραήλ». Πράγμα που διευκολύνει την ξένη παρέμβαση...

Μια πολύ χρήσιμη και πολύ κατατοπιστική ταινία. Η οποία διαθέτει και δραματουργικό ενδιαφέρον, για όσους νοιάζονται για την «υπόθεση» στις ταινίες. Η αγωνία της μάνας να βρει το παιδί της, χωρίς μελό και υπερβολές δοσμένη, αλλά και το ανατρεπτικό και πολύ ανθρώπινο φινάλε, κάνουν την ταινία πολύ ελκυστική. Σπεύσετε!

Παίζουν: Νάντα Αμπού Φαρχάτ, Γκιόργες Χαμπάς, Ραούια Ελ Τσαμπ, Μπσχάρα Αταλάχ.


Ν. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ