Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Λαγός» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Για να ψωνίζουν οι... τουρίστες από τα Βαλκάνια

Να απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων και να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία ζητάει τώρα απροκάλυπτα και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα, παπαγαλίζοντας την επιχειρηματολογία πολυεθνικών και πολυκαταστημάτων ότι έτσι θα ανέβει ο τζίρος, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και προσθέτοντας ακόμα και το ευτράπελο ότι θα εξυπηρετούνται καταναλωτές άλλων βαλκανικών χωρών (!), ο Π. Ψωμιάδης, ρίχνει νερό στο μύλο των αξιώσεων των μεγαλοεργοδοτών και των μεγαλολιανεμπόρων και βάζει πλάτες στις κυβερνητικές προθέσεις.

«Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης για μια ακόμη φορά κάνει το "λαγό" στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των μεγαλοεπιχειρηματιών για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων», καταγγέλλει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για πολιτική που εκφράζει τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων, των μεγαλεμπόρων, των επιχειρηματικών ομίλων και που, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, αφανίζει τα μικρομάγαζα, τους μικροεπαγγελματίες, αυξάνει την ανεργία και χτυπάει εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων (αύξηση ωραρίου κ.ά.)» συνεχίζει η ΝΑΣ. «Ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η δικαιολογία ότι θα έρθουν οι πολίτες από τα Βαλκάνια στη Θεσσαλονίκη, άρα πρέπει να εξυπηρετηθούν, όταν είναι γνωστό ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας από τις παραμεθόριες περιοχές και από τη Θεσσαλονίκη, ταξιδεύουν στις γειτονικές χώρες, για να αγοράσουν είδη λαϊκής κατανάλωσης, γιατί εδώ, λόγω της διαχρονικής εισοδηματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, το πενιχρό εισόδημά τους δεν αντέχει την ακρίβεια. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επικαλείται την κρίση για να χτυπηθούν δικαιώματα του λαού, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει απλόχερα 28 δισ. ευρώ σε τραπεζίτες, βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, επιχειρηματικούς ομίλους. Μετά τη "μεσολάβησή" του για τα συμφέροντα της Μ. Βατοπεδίου, τώρα "μεσολαβεί" για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι εμποροϋπάλληλοι, ο λαός, να αντιδράσουν σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και να απαιτήσουν: 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, λειτουργία μαγαζιών: 48 ώρες την εβδομάδα, 2 απογεύματα κλειστά, Κυριακή αργία. Να απαιτήσουν την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν από το μόχθο και το αίμα» του λαού, τονίζεται.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Στο μεταξύ, σαφείς κατέστησε για άλλη μια φορά χτες τις προθέσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα κυριακάτικης αργίας, εκτός εάν πάρει ολοκληρωμένη πρόταση από τους φορείς. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις αξιώσεις που έχουν βάλει ανοιχτά εμποροβιομήχανοι και μεγαλοεργοδότες του εμπορίου, καθώς και διάφορες συνδικαλιστικές ηγεσίες που παίζουν το ρόλο του υπαλλήλου των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών, με την προκλητική δικαιολογία ότι «το ζήτησαν οι φορείς της αγοράς».

Την «πινελιά» των εμποροβιομηχάνων δεν παρέλειψε να βάλει στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από το θέμα της αργίας της Κυριακής ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κ. Μίχαλος, ο οποίος χτες αξίωσε να εξουσιοδοτηθούν οι νομάρχες με νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποφασίζουν για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ