Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Καραμπόλα αντιδράσεων

«Λουκέτο» στα πρωταθλήματα και πόλεμος συμφερόντων η ζοφερή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου

Η διαφαινόμενη ψήφιση τού υπό συζήτηση αθλητικού νομοσχεδίου μετέθεσε τις αντιδράσεις των διαφωνούντων σ' άλλο επίπεδο. Αφού διαπίστωσαν πως η επίκληση της αντισυνταγματικότητας δεν είχε αποτέλεσμα, ΕΠΟ και ΕΠΑΕ αποφάσισαν να πιέσουν χρησιμοποιώντας τακτική... μπιλιάρδου. Σ' έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ στην ομοσπονδία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει, αποφάσισε να: «Προχωρήσει στην αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (Εθνική Κατηγορία, Α' και Β' Κατηγορία, Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, πρωτάθλημα Μεικτών Ομάδων Ενώσεων, ποδοσφαίρου Σάλας) από τις 14/10 ως τις 23/10».

Επίσης, να «ενημερώσει ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και τις 51 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες για τη συνεχιζόμενη κρατική παρέμβαση στην αυτονομία του ποδοσφαίρου με στόχο νόμιμα αιρετούς εκπροσώπους». Τέλος βάζει στο... παιχνίδι και τους Ολυμπιακούς αφού θα «ενημερώσει τη ΦΙΦΑ και την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πορεία προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας». Σε απλά ελληνικά, όπως ανέφερε στέλεχος στην ΕΠΟ, «με υφυπουργό Φλωρίδη, εμείς δεν αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά», σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Η ΕΠΟ κατηγορεί τον υφυπουργό για παντελή έλλειψη συνεργασίας, συσσωρευμένα χρέη που αγγίζουν το 1,5 δισ. δρχ., αναίτια επίθεση κατά της νομίμως εκλεγμένης διοίκησης και προσπάθεια σπίλωσης μελών της, συνεχή προσπάθεια με μέσα κάθε άλλο παρά δημοκρατικά να πετύχει την πτώση της. Οικονομική εξαθλίωση των ΕΠΣ, παντελή έλλειψη θεσμικών παρεμβάσεων, υπονόμευση του έργου της ΕΠΟ, διαδικασία διωγμού αιρετών εκπροσώπων μέσω νομοσχεδίου, κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού της ΦΙΦΑ και αδιαλλαξία.

Εκτός της επιχειρηματολογίας, αλλά και του χρόνου που επιλέχθηκε για την αντίδραση, την προφανή συμμόρφωση της ομοσπονδίας στις επιταγές της ΕΠΑΕ επιβεβαιώνει ένα ακόμα στοιχείο. Την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ στην ομοσπονδία, από την έδρα των επιχειρηματιών - παραγόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώνονταν οι ομάδες πως αναβάλλονται οι αγώνες.... Ετσι η ανακοίνωση της ΕΠΑΕ μόνο γέλιο προκαλεί, εκτός αν εκτιμούν ότι απευθύνονται σε ανεγκέφαλους. Αφού στη λίγκα συμφωνούν με την περιγραφόμενη πραγματικότητα, «ρίχνουν το μπαλάκι» στην ομοσπονδία, υποστηρίζοντας οι ποδοσφαιρο - επιχειρηματίες πως «η απόφαση της ΕΠΟ δεν έχει ως έρεισμα σχετικές αποφάσεις της ΓΣ ή του ΔΣ της ΕΠΑΕ». Για επιθυμίες ή εντολές στελεχών της δε μιλάει. Και η προσπάθεια απόκρυψης πίσω από το δάκτυλο ολοκληρώνεται με την εκτίμηση πως «το γεγονός ότι η προσέγγιση επίλυσης γίνεται από διαφορετική οδό δεν αλλοιώνει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε: «Η Βουλή αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νομοσχέδιο. Οποιες άλλες ενέργειες αμφισβητούν τη Βουλή και παραπέμπουν σ' άλλες εποχές. Είναι επικίνδυνο να θέτουν σ' αμφισβήτηση το πολίτευμά μας. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει πόλεμος μεταξύ μας, ωστόσο τέτοιοι "κουτσαβακισμοί" απέναντι στην Πολιτεία δεν έχουν καμιά τύχη».

Πάντως, κάποιοι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δίνουν μια επιπλέον εξήγηση για τη διάσταση αλλά και τις αιτίες της αντιπαράθεσης και των ενεργειών. Υπενθυμίζουν το αίτημα του Ολυμπιακού για αναβολή και τονίζοντας το χρόνο και την απόφαση της ομοσπονδίας, μιλούν γι' αποδοχή του αιτήματος διά της πλαγίας. Οι αντιδράσεις έντονες. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αγγελος Φιλιππίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: ««Πιστεύουμε ότι στην απόφαση για αναβολή του πρωταθλήματος υπήρξε δόλος για να εξυπηρετηθεί ο Ολυμπιακός. Δεν μπορεί ο κύριος Μητρόπουλος να είναι πάνω από νόμους. Η σημερινή απόφαση της ΕΠΟ φανερώνει ότι το πρωτάθλημα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μίας ομάδας. Επιπλέον, φανερώνει ότι η ΕΠΟ θέλει να βάλει τα στήθη της μπροστά για τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί».

Η ΑΕΚ, μεταξύ άλλων, σ' ανακοίνωσή της καταγγέλλει: «Οτι παράγοντες που βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις, αντί να υπηρετούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, εξακολουθούν να το θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αρχίζει ούτε τελειώνει σε ένα πρόσωπο. Κανείς δε βρίσκεται πάνω από τους νόμους του ελληνικού κράτους, όταν μάλιστα τυγχάνουν της ομόφωνης αποδοχής της εθνικής αντιπροσωπείας... Χωρίς την πρόκληση τεχνητής έντασης και εκβιαστικές αποφάσεις περί αναβολής των πρωταθλημάτων που εξυπηρετούν στην παρούσα φάση μεμονωμένες σκοπιμότητες και όχι το συμφέρον του ποδοσφαίρου μας».

Ενώ ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει: «Οι μάσκες έπεσαν. Χωρίς κανένα θεσμικό και ηθικό στήριγμα, οι "συνήθεις ύποπτοι", ενωμένοι όσο ποτέ και χωρίς προσχήματα, σήκωσαν αντάρτικο εναντίον των πάντων. Εναντίον του συνόλου της ελληνικής Βουλής. Εναντίον του ίδιου του ελληνικού λαού, που αμήχανος παρακολουθεί μια χούφτα ανθρώπους να μάχονται για να προστατεύσουν τον "ηγεμόνα" τους».

Αλλες πληροφορίες πάλι τονίζουν μια βασική παράμετρο της υπόθεσης που δεν είναι άλλη από τους Ολυμπιακούς και σχετίζουν τα δρώμενα με τον πόλεμο συμφερόντων (οικονομικών και προσωπικών) και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Οπως και να 'χει η ουσία είναι μία. Γενεσιουργός αιτία νοσηρών καταστάσεων και συμπεριφορών είναι η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και η γιγάντωση των αντικρουόμενων συμφερόντων που διακυβεύονται. Οσο επιλογή της κυβέρνησης θα ' ναι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής που παραδίδει τον αθλητισμό στα μονοπώλια και τους επιχειρηματίες, στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις. Γιατί η εμπορευματοποίηση με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικοοικονομικών συμφερόντων προκαλεί αντιθέσεις. Να γιατί αποκτά πλέον μεγαλύτερη σημασία η θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη «ενός άλλου νομικού πλαισίου με διαφορετική φιλοσοφία από την υπάρχουσα που να κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα στον αθλητισμό για όλους» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος, Ν. Γκατζής.

  • Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ισίδωρος Ντογιάκος διαβίβασε στη Βουλή των Ελλήνων μήνυση Κωνσταντίνου Τσολακάκη κατά του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, με την οποία «καταγγέλλεται η τέλεση εκ μέρους του αξιόποινων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Η αναφορά σχετίζεται με το δημόσιο διαγωνισμό του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος για το έργο του νέου ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου. Ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε το 1999, όταν ο ίδιος δεν είχε ακόμη αναλάβει καθήκοντα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ