Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι «ακομμάτιστοι»...

Εντάξει, καταλάβαμε. Το πρόβλημα του αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια ήταν ότι είχε «κομματικές ταμπέλες», ότι χρησιμοποιούσε «παρωχημένες» μορφές πάλης και οργανωτικά σχήματα. Το κίνημα θα «αναταθεί», αν «βγουν τα κόμματα» από τις συγκεντρώσεις, αν διαλυθούν οι υπάρχοντες αγροτικοί σύλλογοι και, βεβαίως, αν οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετατραπούν σε «πολύχρωμα χάπενινγκ».

Κάπως έτσι εμφανίζονται τα νέα αγροτοσυνδικαλιστικά «μπουμπούκια», που «ξεφύτρωσαν» τελευταία στο θεσσαλικό κάμπο, ευελπιστώντας ότι θα τραβήξουν ευρύτερες μάζες της φτωχομεσαίας αγροτιάς στον ολισθηρό δρόμο που βαδίζουν. Δρόμος, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ήττα του κινήματός της. Μόνο που η ήττα αυτή, στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπου οι πολυεθνικές ετοιμάζονται για το τελικό ξεκαθάρισμα με το μικρό κλήρο και τη μετατροπή των φτωχομεσαίων αγροτών σε νεο-κολίγους στα σύγχρονα τσιφλίκια τους, θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή.

Το παιχνίδι τους είναι παλιό, τόσο παλιό όσο και η λάσπη, που προσπάθησαν να ρίξουν το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν να ρίχνουν ενάντια στα στελέχη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. «Μαξιμαλιστικά» χαρακτηρίζουν τα αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, προβάλλοντας και πάλι το παλιό παραμύθι του «εφικτού» και του «ανέφικτου». «Ανέφικτο» χαρακτηρίζουν το κάλεσμα της ΠΑΣΥ για σύγκρουση με τον ευρωενωσιακό μονόδρομο, την πολιτική των πολυεθνικών και του ΠΟΕ. Κρίνουν πως είναι «ανέφικτο» να διεκδικούν οι αγρότες συγκεκριμένες τιμές για την παραγωγή τους. «Εφικτό» είναι να ψυχορραγούν με τιμές που δεν καλύπτουν καν τα καλλιεργητικά έξοδα. «Εφικτό» θεωρούν το αίτημα του άτοκου δανείου προς τους αγρότες. Τα «ακομμάτιστα» παλικάρια λένε την αλήθεια. Το αίτημα που προβάλλουν, η κυβέρνηση της ΝΔ το ικανοποίησε πριν καν το θέσουν οι ίδιοι, παραχωρώντας δάνειο προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες. Για τους τραπεζίτες να δείτε πόσο εφικτά είναι τέτοια αιτήματα.

Η ουσία είναι μία: Αυτό που ενδιαφέρει τους ...«νέους» συνδικαλιστές δεν είναι το «έξω τα κόμματα» από τους αγροτικούς συλλόγους. Εκείνο που θέλουν να φωνάξουν είναι «έξω οι δυνάμεις της σύγκρουσης, μέσα οι δυνάμεις της υποταγής». Μόνο που επειδή ...έχουν γνώση οι φύλακες, δε θα τους περάσει, όπως δεν τους πέρασε τόσα και τόσα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ