Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Κόντρα στην αντιπολιτιστική πολιτική

Από τη σύσκεψη της Κίνησης των Καλλιτεχνών
Από τη σύσκεψη της Κίνησης των Καλλιτεχνών
Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία της «Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών», θα δώσει τη δική της απάντηση στην αντιπολιτιστική κυβερνητική πολιτική. Στις 17 Δεκέμβρη, μέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις 12 το μεσημέρι, οι καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα κάνουν πορεία στη Βουλή, διεκδικώντας πολιτιστική ανάπτυξη και στήριξη των φορέων πολιτισμού που ασφυκτιούν. Μια μεγάλη κινητοποίηση καλλιτεχνών απ' όλους τους χώρους, με αίτημα να δοθεί το 2% του κρατικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό.

«Για μια ακόμη φορά» - αναφέρεται στη διακήρυξη της «Κίνησης» - «το ποσοστό που θα διατεθεί για τον πολιτισμό - το "συγκριτικό" τους "πλεονέκτημα" - είναι μόνο 0,5%. Για μια ακόμη φορά, δημόσιοι φορείς όπως η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, το Θεατρικό Μουσείο, το θέατρο της Δώρας Στράτου, θα καταδικαστούν στην υποχρηματοδότηση και κάποιοι θα βάλουν και λουκέτο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθήνας θα συνεχίσει χωρίς δικό της χώρο για πρόβες και συναυλίες. Η Εθνική Λυρική Σκηνή διαρκώς υποβαθμίζεται. Θα βαθύνει ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση της Τέχνης, της λειτουργίας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων».

«Την ίδια ώρα, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αυτονομείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με προοπτική την ιδιωτικοποίησή του, στον Νιάρχο χαρίζεται ο "ιππόδρομος", με σκοπό να του εκχωρηθεί η Λυρική Σκηνή. Στο ίδρυμα Λαμπράκη δίνονται εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για τη λειτουργία και επέκταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ανάλογα ποσά δίνονται και για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τεράστια ποσά διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια για φιέστες που προπαγανδίζουν τον δικό τους κοσμοπολίτικο, ομογενοποιημένο πολιτισμό, των ευρωπαϊκών οικονομικών κολοσσών. Στις τράπεζες με το πρόσχημα της κρίσης χαρίζονται 28 δισ. ευρώ, ενώ καταδικάζονται οι εργαζόμενοι στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία και την πολιτιστική αφυδάτωση».

Οι καλλιτέχνες θα απαιτήσουν την αύξηση του ποσοστού για τον Πολιτισμό στο 2%. Για να στηριχτούν και να αναπτυχθούν οι δημόσιοι και δημοτικοί πολιτιστικοί φορείς και τα δημοτικά μουσικά σύνολα. Για να είναι τα Μουσεία ανοιχτά στον ελληνικό λαό. Για να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα υποδομές, δημόσιες και με συλλογική διαχείριση, ώστε να υπάρξουν χώροι συναυλιών, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων εικαστικών τεχνών, θεάτρου, χορού κλπ., ανοιχτοί σε όλους τους καλλιτέχνες. Για να στηριχτούν οι προσπάθειες των ανθρώπων της Τέχνης για καλλιτεχνική δημιουργία. Να ληφθούν μέτρα για τους νέους καλλιτέχνες, ώστε να δημιουργούν και να επικοινωνούν με το κοινό. Για να στηριχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία. Δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές και όρους ζωής για όλους τους καλλιτέχνες. Για να διαμορφώνονται σιγά - σιγά οι προϋποθέσεις, για να απαλλαγεί η Τέχνη από τα δεσμά της εμπορευματοποίησης που της έχει επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ