Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αφιέρωμα στην Κουβανέζικη Επανάσταση

Τον Ιούνη του 1959, πέντε μόλις μήνες μετά την 8η του Γενάρη του 1959, οπότε οι αντάρτες, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, εισήλθαν στην Αβάνα, η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, θεωρώντας την Τέχνη και τους καλλιτέχνες σύμμαχο της Επανάστασης ιδρύει το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφίας. Από τότε μέχρι τις μέρες μας ο κουβανέζικος κινηματογράφος έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες και έχει προσφέρει θαυμάσιες ταινίες στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ταινίες που, πέρα από τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία, έπαιξαν θετικό και διδακτικό ρόλο και βοήθησαν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Κάποιες από αυτές τις ταινίες μπορείτε να δείτε στο αφιέρωμα για την Κουβανέζικη Επανάσταση που ξεκινά αύριο Πέμπτη 18-12-08 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31-12-08.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη «Λουτσία» (1968) του Ουμπέρτο Σόλας. Σπονδυλωτή ταινία που παρακολουθεί μια ερωτική ιστορία σε τρεις φάσεις, τρεις φάσεις της Κουβανέζικης Επανάστασης. Ισπανική αποικιοκρατία, αριστοκρατία, επαναστάτες. 1) Μνήμες Υπανάπτυξης, 2) Ο μυστικός δείπνος, 3) Οι επιζήσαντες. Τρεις θαυμάσιες ταινίες του εξαιρετικού Κουβανού σκηνοθέτη Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα.

Στο αφιέρωμα, όμως, δεν προβάλλονται μόνο κουβανέζικες ταινίες. Προβάλλονται ταινίες απ' όλον τον κόσμο. Ταινίες οι οποίες αναφέρονται στην Κουβανέζικη Επανάσταση. Θα παιχτούν το «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ» του Βιμ Βέντερς, ο «Κομαντάντε» (Φιντέλ Κάστρο), του Ολιβερ Στόουν.

Θα παιχτούν, επίσης, πολλά και ιδιαίτερα κατατοπιστικά ντοκιμαντέρ. Οπως αυτό του Οτο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκιερέρο «Η Τέχνη του να Επιβιώνεις», που εμπεριστατωμένα αριθμεί και αποκαλύπτει τα σχέδια της CIA για να δολοφονηθεί ο Φιντέλ Κάστρο! Εχουμε το ντοκιμαντέρ του Στέφεν Κρίσμαν, «Ο Χεμινγουέι στην Κούβα», το οποίο αναφέρεται στην παρουσία και τη λατρεία του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα για την Κούβα.

Πενήντα ταινίες και ντοκιμαντέρ που βοηθάνε τον θεατή, ιδιαίτερα τον νέο σε ηλικία θεατή, να σχηματίσει μια σοβαρή αντίληψη για την Κούβα και την επανάστασή της! Ταινίες όπως, «Δημιουργός, Κάθε Μέρα Σύντροφος», «638 Τρόποι Να Σκοτώσετε τον Φιντέλ Κάστρο», «Βίβα Κούμπα», «Ο Ερωτας, η Πολιτική, η Επανάσταση», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τσε Γκεβάρα, «Η Κρίση των Πυραύλων», του Σαντιάγκο Αλβάρεζ, «Ο Αρχηγός της Φάλαγγας», του Σέρχιο Χιράλ που αναφέρεται στη γενναιότητα και την αυταπάρνηση του Τσε Γκεβάρα, «Φιντέλ: Οταν Σκέφτομαι τον Τσε», του Τζιάνι Μίνα, κ.ά., δίνουν μια σφαιρική εικόνα της Κούβας που αναστάτωσε και εξακολουθεί να αναστατώνει τον κόσμο.

Το αφιέρωμα, ωστόσο, δεν παρακολουθείται μόνο σαν ένα πολιτικό γεγονός (πράγμα που και από μόνο του δεν είναι μικρό). Παρακολουθείται, και πρέπει να παρακολουθηθεί και σαν καλλιτεχνικό γεγονός! Αφού οι περισσότερες ταινίες του είναι ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχουν αποσπάσει βραβεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχουν θεαθεί από εκατομμύρια ανθρώπους από όλες τις άκρες του κόσμου.

Στα πλαίσια του αφιερώματος θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και έκθεση ντοκουμέντων. Θα γίνουν, επίσης, και άλλες παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το αφιέρωμα γίνεται με την υποστήριξη της κουβανέζικης πρεσβείας!


Ν. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ